Kredi Yapılandırma Nedir?

Kredi tekrar yapılandırma nedir?


 


Piyasa koşullarının değişmesiyle ya da bankaların kampanyalarıyla faiz oranları düştü; neden yüksek faizle almış olduğunız krediyi ödemeye devam edesiniz?

Kredi yine yapılandırma ne zaman avantajlıdır?

Bir kredi aldınız yada kredi kartı borcunuz var. Piyasa koşullarının değişmesiyle veya bankaların kampanyalarıyla faiz oranları düştü; niçin yüksek faizle almış olduğunız krediyi ödemeye devam edesiniz?

Sadece faizler değiştiğinde değil sizin ödeme gücünüz değiştiğinde, elinize toplu para geçti ve ara ödeme yapmak istediğinizde, vadeyi ve taksit ücretinı arttırmak veya azaltmak istediğinizde çözüm hazır: kredi yeniden yapılandırma / refinansman.
A bankasından %1,2 faizle aldığınız krediyi b bankasından %1,1 faizli kredi ile yapılandırdınız. Toplam geri ödeme düşmesi gerekirken arttı mı? A bankası'nın krediyi kapatırken size kestiği %2'lik cezayı, b bankası'nın size yeni kredi verirken dosya giderı, danışma ücreti, sigorta benzer biçimde yeni gider kalemleri çıkartabileceğini dikkate almalısınız.
Kredi yapılandırmada nelere dikkat etmeli?
Eğer yapılandırmak arzu ettiğiniz yeni faiz oranı eskisine bakılırsa %25-30 civarında aşağı değilse, kredi yine yapılandırma ile beklediğiniz avantajı elde edemeyebilirsiniz ve hatta daha yüksek kredi faizi ödeyebilirsiniz.

A bankası'nın krediyi erken kapattığınız için keseceği cezayı ve b bankası'nın çıkartacağı masrafları da dikkate almalısınız. şayet ödenecek kredi vadesi 12 aydan daha azca ise kredinizi yeniden yapılandırmanız çok büyük ihtimalle avantajlı olmayacaktır. Yüksek tutarlı ve uzun vadeli (5-10 sene) kredi ödemelerinde yine yapılandırma ile kazançlı çıkabilirsiniz.
Hangi meblağ ve vade için tekrar yapılandırma yapmalıyım?
20.000 tl'nin altı ve 6 ay vadenin altı için ürem oranlarında çok ciddi düşüşler(örneğin %50) olmadığı sürece kredi yeniden yapılandırmayı mutlaka yapmayın. Yeni kredi için ödeyeceğiniz ilave gider ve cezalar zaten ürem pozitif yanlarını yok eder.

Yapılandırdığınız kredi meblağı 50.000 tl - 100.000 tl arasında ve kalan vade süreniz 12 aydan fazla ise, a bankası'nın %1,2'lik faizine mukabil b bankası'nın %0,9 yöreında faiz sadece kredi yine yapılandırma için anlamlı olabilir.

Kredi tutarının ve vadenin daha yüksek olduğu durumlarda, yukardaki örnekle devam edersek 250.000 tl ve 60 ay vade için b bankası'nın %1 ve hatta %1,1'lik ürem nispetı avantajlı olabilir.
Aynı bankada kredi yeniden yapılandırma yapılabilir mi?
Evet. Sadece burada da dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta aynı banka olsa da tekrar yapılandırılan kredilerde dahi bankaların "yapılandırma maliyeti" adıyla yeniden gider almak isteyebilecekleridir. Bu maliyete "haber alma ücreti"de eklenebilmektedir. Yargıtay'dan bu konuda alınan kesin "karar" vardır ve haksız alınan yapılandırma masrafları tüketiciye iade edilmiştir.
Erken ödeme cezası %2 nasıl hesaplanır?
Kalan ana para üzerinden. 100.000 tl kredi aldınız ve bunun 30.000 tl'lik sermaye kısmını ödediniz. Kalan 70.000 tl için tekrar yapılandırma yapacaksınız. ödeyeceğiniz tutar (kalan sermaye'nın kısaca 70.000 tl'nin %2'si) 1.400 tl olacaktır.
Konut kredisi tekrar yapılandırmada yüzde 2 ceza geri alınabilir mi?
Evet. Hükümtay'ın ve mahalli mahkeme'nin bu yönde emsal kararları var. Siz kredinizi alırken faizler yüksekti, faizler düşünce yine yapılandırmak istediniz. Mesken kredisi tekrar yapılandırma için bankaların sizden tahsil etmiş olduğu %2'lik cezayı geri alabilirsiniz.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes