Ekonomi dünyasında karşılaşılan leasing yöntemi ve çeşitleri ile ilgili geniş kapsamlı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Leasing çeşitleri nedir?Iktisat piyasalarında sık sık adı geçmekte olan leasing, iktisat piyasasında finansal kiralama olarak vasıflandırılan bir sistemdir. Leasing, firmaların kuruldukları zamanlar yada gelişmeye yeni geçtikleri zamanlarda yatırımlarını daha sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için tercih edebilecekleri iktisat yönetimi şeklidir.
şirketler, alıcılarına mülkiyeti kendisinde olan ekonomik yatırımların belli miktarlarında kira imkanı sunarlar. Kira süreci içerisinde ise kullanım hakları tamamen kiralayan kişilere verilir. Leasing işlemi ve finansal kiralama işlemleri bu şekilde uygulanmaktadır. Leasing işlemlerinde mallar satışa çıkartılmazlar, yalnızca kiralama işlemi söz mevzusudur. Bu sistemdeki fakatç verimliliğin ve kar miktarının yükselmesi ve gereksinimların giderilmesidir.
Genellikle birbiri ile aynı olmayan farklı finansal kiralama metodları piyasada yer almıştır. Bu yazımızda sizlere finansal kiralama yani leasing işlemlerinin farklı çeşitlerini sizlere açıklayacağız.
Vendor leasing (satış yardımcı leasing)
Satıcı olan firmalar para ihtiyaçlarını giderebilmek amacı ile leasing işletmeleri ile uzun süre işbirliği anlaşmaları yaparlar. Bu yöntem vendor leasing olarak adlandırılmaktadır.
Brüt – net kiralama
Brüt ve net kiralama çeşitlerinde genellikle kiralamadaki harcamaların kim tarafınca yapılacağı belirlenir. Brüt kiralama sisteminde harcamalar (vergi, bakım, tamirat ve sigorta) leasing işletmeleri tarafınca yapılır. Net kiralama sisteminde ise giderler kiralayan kişi tarafınca karşılanmaktadır.
Sale and lease back (satış ve geri kiralama)
Bu tatbik yardımıyla varlıklar leasing işletmesine satılarak devredilir ve ardından tekrar geri kiralanır. Türkiye 3226 rakamlı finansal kiralama kanunu bu yönteme uygun olmadığı için günümüzde bu yöntem uygulanamamaktadır.
Full payout – non payout lease (tam ödemeli – tam ödemesiz kiralama)
Tam ödemeli kira yönteminde kiralanacak olan mal için alınacak olan toplam kira tutarı, malın varlığı, alma bedeli ve öteki harcamalarını üstlenir. Böylelikle kiralayana muayyen bir miktarda kazanç getirisi olur. Kiralamadaki sözleşmede yer edinen maddeler fes edilene kadar geçen süredeki toplam kiralama ücreti kiralanmış olan malın alma ücretini karşılamıyor ise bu durumda tam ödemesiz kiralama devreye girer.
Domestic – crossborder leasing (yurt içi – yurt dışı kiralama)
Yurt içi kiralama işleminde iki işletmede aynı devlette yer edinen mal üzerindeki anlaşmaya imza atar. Yurt dışı kiralaması yapılıyor ve farklı bir devlette mal yer alıyor ise mevcudiyet üzerinden sözleşme imzalanır.
True leasing (reel kiralama)
Reel kiralama yönteminde kiralama işlemini meydana getiren kişiler işlem nihayetinde elde ettikleri malı piyasa değerindeki fiyat üzerinden satın almayı deneyebilirler. Leasing çeşitleri içinde günümüzde en fazlaca bu metot tercih edilmektedir.
Yorum Gönder