Viop Nedir? Viop Neye Denir?

Viop nedir?

viop-duslerbulutu.com


Viop muamele saatleri ve viop güvence

Viop, vadeli işlem ve opsiyon piyasası demektir. Ekonomik veya finansal veriler ile kapital piyasaları araçlarının üstünde yapılan düzenlenmiş vadeli işlem laflaşmeleri ve opsiyon sözleşmeleri ile öteki vasıtaların sanal ortamlarda alım satım işlerinin yapılabileceği bir piyasadır.

Vadeli muamele sözleşmeleri, pay vadeli işlem ana pazarı, opsiyon sözleşmeleri hisse opsiyon ana pazarı ve son olarak endeks opsiyon ana pazarı şeklinde üç ayrı işlem sistemi olarak pazar oluşturmuştur.


1. Hisse vadeli işlemler ana pazarı

Hisse vadeli işlemler ana pazarı, vadeli işlem laflaşmeleri hizmetini görür. Laflaşmeler belirlenen vadelerde ve önceden belirlenmiş olan fiyatlarla beraber alım ve satım yükümlülüğünü içeren sözleşmelerdir. Pazar üzerindeki hisse vadeli muamele sözleşmeleri işlemini görmektedir.


2. Hisse opsiyon ana pazarı

Alım ve satım opsiyon sözleşmeleri işlemlerini görür. Opsiyona haiz olan tarafa belli bir vade yahut vadeye kadar önceden belirlenmiş fiyat, miktar ve nitelikler üzerinden alım satım hakkı verir. Satan taraf sözleşme kapsamında dayanak varlığını almaya ve satmaya yükümlüdür.


3. Endeks opsiyon ana pazarı

Pazar içinde öncelikle bist 30 endeksi opsiyon sözleşmelerinin işlemlerini görmektedir.
ülkemizde vadeli muamele ve opsiyon piyasaları ve teminat sistemleri takas kurumunun güvencesi altındadır. Işlem gerçekleştirmeyi düşünen yatırımcılara sözleşme arasında belirlenen teminatların ödenmesi ile yükümlüdürler.

Vade zamanı bittiği takdirde alım satım yapılabilir. Vade sona ermeden ters işlemler ile pozisyon sona erdirilir ve teslimat şart değildir.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes