Al-sat ile kazandıracak hisseler

Al-sat ile kazandıracak hisseler


Geçen hafta açıklanan verilerden sonra fed toplantısına kilitlenen piyasa ürem artırım beklentilerini ötelemiş durumda. Bu ay fed'den faiz artırımı beklenmese de şahin açıklamaların bist'i dalgalandırması öngörülüyor. Analistlere göre, bu zamanda yatırımcılar al-sat'la kazanabilir...
Geçen senenin sonundan itibaren amerikan merkez bankası'nın (fed) izlediği politi­kalar piyasaları yakından etkiledi. 2015 seneı sonucunda şahin bir fed, peşinden 2016 ma­yıs ayı başına kadar çok yumuşak tonda açıklamalar icra eden bir fed, mayıs ayı ba­şında ise yeniden şahinleşen bir fed izle­dik. Fed'in şahin yaklaşımı dolar endeksi'ni 92'lerden alarak 95.5'e kadar taşıdı. şimdi ise fed'in şahinlerin etkisiyle hazi­ran ayında faiz artırıp artırmayacağı merak ediliyor. Geçen hafta açıklanan verilerden sonrasında fed toplantısına kilitlenen piyasa fa­iz artırım beklentilerini ötelemiş durumda. Fed'in ürem artımını ötelemesi halinde ise endekste 82 bin-85 binli seviyelerin günde­me gelmesi planlanıyor. Bu durumda da al-sat yapmanın mümkün olduğunu belirten analistler, sadece pozisyon almakta çok dikkatli olunması icap ettiği uyarsıcaklıknda bulunu­yor.
"düşüşlerde pozisyon artirilmali"
Bu tip dönemlerde ürkü halinde yapıla­cak alım-satımların yatırımcılara zarar doğuracağını anlatım eden çal'a gore, özellikle be­lirsizliklerin arttığı zamanlarda yatırımcılar endeksteki düşüşlerde doğru hisselerde po­zisyon artırmalılar. Gedik yatırım olarak portföylerinde düşüşleri alım, yükselişleri sa­tış fırsatı olarak kullandıklarını belirten çal, "72 bin-75 bin aralığını alım, 82 bin-85 bin aralığını ise satış fırsatı olarak de­ğerlendireceğiz. Fed'in şahin tutumu devam ederse seçici olmak koşuluyla bolu çimento, otokar, gübre fabrikaları benzer biçimde hisseleri endeksin 72 bin-75 bin aralığına gelmesi niteliğinde alım için değerlendi­receğiz" diyor.
"al-sat için f/k izlenmeli"
Işık fx başanalisti gizmen nalbantlı'ya göre, fed'in bu ayki top­lantsıcaklıknda alacağı karar veya ürem artışı ile alakalı yapacağı şahin açıkla­malar daha sonra kurda 3 tl'nin üzerinde yeni zirveler görebili­riz. Bu durumda bist-100 endeksinde ise nalbantlı'ya gore önce 75 bin, arkasından 72 binler gündeme gelebilir.
Endekste 79 bin-80 bin bölgesinin altında satış baskısının devam edebileceğini düşünen nalbantlı, "mevcut veriler ışığında fed'in ürem artırımın eylül veya aralık ayma ertelenmesi bizi tekrar 85 bin­lere götürebilir" diyor.
Al-sat yaparak pozisyon yenilerken şirketlerin fiyat/kazancına bakmanın en mantıklı strateji olduğunu anlatım eden nalbantlı, bunun nedenlerini şöyle konu alıyor: "f/k'sı düşük ve bist-100 içindeki hisseler endeksin yükselişlerinden daha iyi performans gösteriyor. F/k haricinde, hisselerin piyasa kıymeti/ defter değeri'ne bakabiliriz. Ek olarak teknik olarak alış ve satış yapılacak seviyeleri izlemek ve doğ­ru yerden alım yapmak oldukca önemlidir."
"yataş büyümesini devam ettirir"
Ajan nalbantlı/ işık fx başanalisti
Yataş: yatak segmentinde pazar lideri, mobilyada ise pazar ikincisi olan şirket yurtiçi faaliyetlerini 205 mağazası ile sürdürüyor. şirketin yurtdışında ise 41 mağazası var. Ithal mobilyada vergi oranlarının artmasının şirkete müspet katksıcaklıknın devam edeceğini düşünüyoruz. Yataş, 2016'da 14'ü kendine ilişkin, 37 adet bayi mağazası açmayı hedefliyor. Yurtiçinin yanı sıra uluslararası satışlarını çoğaltmak isteyen şirket, dış tecim şirketi de kurdu. Efsunmesini 2016 senesinde da devam ettirmesini beklediğimiz yataş'ın önümüzdeki yıllarda ise ortadoğu'ya açılma hedefleri bulunuyor. şirketin yurtdışı satışlarının, toplam satışların yüzde 8'ini oluşturduğunu belirtelim. Yataş hisseleri için yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 3.80 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
Deva holding: ana etkinlik konusu beşeri ilaç ve ilaç hammaddesi üretimi ve pazarlaması olan deva holding, çerkezköy ve kartepe'deki üretim tesislerinde senelik 500 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip. şirket, 2016 yılının ilk çeyreğinde kutu birtakımnda yüzde 6 pazar payı ile üçüncü sıradaki yerini korudu, tl olarak ise yüzde 2.8 pazar hisseı ile dokuzuncu sıraya yükseldi. şirketin düzenli efsunmesini incelediğimizde 2016 senesinde geçen yıla bakılırsa iyi performans göstereceğini düşünüyoruz. Deva tüm ortaklık hisseleri için yüzde 5 yükseliş potansiyeli ile 4.05 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
Lokman tabip: sağlık sektöründe 20 yıldır etkinlik gösteren şirketin ankara ve van'da iki olmak üzere toplam dört hastanesi, irak erbil'de görüntüleme merkezi ve bünyesindeki tam donanımlı laboratuvarları ile gelişmiş tıbbi birimleri bulunuyor. şirket, sağlık alanında en büyük müşterisi olan sosyal emniyet kurumu'ndan 25.8 milyon tl, kurumsal müşteriler ve hasta farklarından ise 15.9 milyon tl gelir elde ediyor. şirketin faaliyet karındaki güçlü artış dikkat çekiyor. Son iki yılda iyi bir büyüme sergileyen şirket, 2013 seneından 2015'in son çeyreğine bakılırsa favök marjını 7 baz puan iyileştirirken borç seviyesini ciddi anlamda azalttı. Hastane gelirleri geçen seneye göre yüzde 8 artarken, hasta sayısındaki artışın ise yüzde 16 olduğunu belirtelim. Finansal anlamda önceki yıllara gore iyi performans sergileyen lokman hekim'in hisseleri için yüzde 19 yükseliş potansiyeli 4.10 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
"bolu'da potansiyel yüzde 16"
Hakan çal/gedik yatırım araştırma uzmanı
Bolu çimento: net satışlarını istikrarlı bir halde artıran şirket, düzenli bir şekilde etkinlik karı ve net kar üretiyor. Son yıllarda enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik yatırımların neticeları mali tablolarına yansıyor. Ankara pazarının gelişmesi ve bolu çimento'nun pazardaki rekabet gücünü artırması amacıyla başlatılan şirketin ankara şubesi basar fırın yatırımı sonlanmış oldu. Yatırımlarını büyük ölçüde tamamlayan bolu çimento'nun bu yatırımlarının karlılık üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başladı. şirketin önümüzdeki yıllarda temettü performansının yeniden artış eğilimine girmesini bekliyoruz. Bolu çimento'nun, satış ve karlılık rakamlarında sağladığı trend ve düşük piyasa çarpanları potansiyel yapmaya devam ediyor. Bolu çimento hisseleri için yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 6.71 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
Otokar: "endeks üzerinde getiri" listemizde bulunuyor. şirketin 2016'da 1 milyar 596 milyon tl satış geliri, 185 milyon tl favök ve 91 milyon tl net kar elde etmesini bekliyoruz. şirket, altay ana muharebe tankı ihalesi için savunma sanayi müsteşarlığı'na 2016 yılı ocak ayında öneri sundu. Bu ihalenin kazanılması niteliğinde ilk siparişin 2019-2023 yılları içinde yıllık 50'şer tane olmasını bekliyoruz. Otokar'ın ihracat pazarına artan ilgisi (birleşik arap emirlikleri'nde şirket kurması dahil bir dönüm noktası olup, bu gelişimin uzun solukta şirketin savunma endüstri faaliyetlerini destekleyeceğine inanıyoruz. Otokar hisseleri için yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 118.70 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
Gübre fabrikaları: 2015'te npk/dap yatırımını tamamlayan şirketin yurtiçi üretim kapasitesini 1 milyon 10 bin tona yükseltmesi ve gübrede kdv indiriminin kalkması, bu sene gübre fabrikalarını pozitif etkileyecek unsurlar olarak rakamlabilir. 2016 yılında iran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla buradaki tesislerine yatırımı artıracak olması ve ambargonun kalkmasıyla satış gelirlerindeki artış beklentisi, uzun solukta şirket için olumlu beklentilerden. Kdv indiriminin yurtiçi satışları destekleyecek olması ve iran'daki faaliyetlerinde iyileşme beklentimiz sebebiyle gübre fabrikaları hisseleri için yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 6.76 tl hedef fiyat öngörüyoruz.
Ancak belirtmek icap eder ki, şirketin yüksek döviz yükümlülüğüne sahip olması nedeniyle döviz kurlarındaki artış ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi finansal görünümü açısından risk unsurları olarak görülebilir.
Al-sat yaparken nelere dikkat etmeli?
*tercih edilen şirketin öncelikle yönetimine güven duyulması ve finansal manzaraünün istikrarlı olması icap eder.
*şirketin yatırım, temettü şeklinde önemli bir beklentisi olmalı.
*uzun vadeli al-sat stratejilerinde düşüşler alım olarak kullanılırken, kısa vadeli işlemlerde zarar kes noktası belirlenmeli.
*alımlarda faaliyetlerinden nakit yaratma potansiyeli yüksek şirketler tercih edilmeli, il etkin yığın ve alacak yönetimi oluşturan şirketler takip edilmeli.
*ihracat tarafına çalışan şirketler yakından incelenmeli.
*son olarak yapılan tüm işlemler muayyen bir strateji çerçevesinde yapılmalı ve ne olursa olsun ustalaşmış yardımcı alınmalı.


Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes