Açık Arttırma Nedir? Açık Arttırma Neye Denir? Açık Arttırma Nasıl Yapılır?

Açık Arttırma Nedir? Açık Arttırma Neye Denir? Açık Arttırma Nasıl Yapılır?



Bu yazımızda aleni artırma (açık arttırma )nedir sorusuna yanıt arayacağız. öncelikle bir konuya belginlik getirmekte fayda var, google da dahi arama yapıldığında “açık arttırma” şeklinde yanlış yazılmakta olan bu kelimenin doğru hali türk dil kurumunun imla kılavuzunda “aleni artırma” olarak geçmektedir. (artırma kelimesinde 1 adet k harfi bulunmaktadır.) 

Türk dil kurumu’na nazaran açık artırma kavramının kelime anlamı; “bir malın satışında alıcılar içinde fiyat artırma yarışına dayanan satış biçimi, artırma, müzayede” olarak geçmektedir. 

Aleni artırma; alıcılar içinde rekabet yaratmak suretiyle, satın alınacak nesneye en yüksek fiyatı verecek alıcıyı bulmak için uygulanan bir satış yöntemidir. Bu yöntemde tek satıcı vardır. Alıcı birkaç şahıs olabileceği gibi biroldukça kişi de olabilir. Tek satıcı mal sahibi ismina hareket eden bir profesyonel olabilir. Aleni artırmada mal, en yüksek fiyatı veren müşteriye satılır.

Yukardaki açıklamalarda görüldüğü üzere, açık artırmanın temelde tek bir anlamı vardır. Fakat farklı versiyonları mevcuttur. Günümüzde maddi veya manevi biroldukca materyal aleni artırma yöntemleriyle sürekli el değiştirmektedir. örneğin internette biroldukça alışveriş sitesinde bu yöntemle satış yapılmaktadır. Satışı meydana getirilen şey; ara sıra eski bir para, bazen ünlü bir futbolcunun forması, bazen de zamanı yaratı olabilmektedir. Bu tür manevi değeri olan materyallerin kıymeti sadece istek eden tarafından belirlenmektedir. Açık artırmada fiyatı belirleyen; istek eden tarafınca satılan şeye biçilen değerden ibarettir. Alan bireyin gaslınde o ürünün ederidir. Alınan şey, kişiye fayda sağlamasa bile içsel açıdan tatmin yaratmakta ve bundan dolayı istek edilmektedir.

Gayrimenkuller, motorlu taşıtlar, menkul kıymetler … şeklinde maddi kıymeti olan; kıymetini gelecekte sağlayacağı getirilerin (nakit akışlarının) bugünkü değerinden alan ürünlerde de bu metot kullanılmaktadır. Satıcı açısından bakılmış olduğunda en iyi satış fiyatı açık artırma yöntemi ile belirlenir. Alan razı satan razıdır neticeta. öyle ki devletin yaptığı özelleştirmeler bile bu yöntemle yapılmaktadır.

özetle, açık artırma nedir; “en fazla parayı veren düdüğü çalar” yöntemi anlama gelir. Sermaye piyasalarında fiyatlandırılan bütün enstrümanlar devamlı müzayede yöntemi ile fiyatlandırılmaktadır. Alış ve satış sürekli yapılabilmekte ve fiyatı, arz ve talep belirlemektedir. Bir anlamda sürekli açık artırma vardır. Bu tür açık artırma ile elde edilecek hasılatlar, yaşanmış olan ekonomik koşullar ile doğru orantılı olmakta, ekonominin olumlu dönemlerinde yüksek fiyatlara alıcılar bulunurken, ekonomik negatif olduğu dönemlerinde bunun tersi olmaktadır.

1 link gittigidiyor.Com
Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen aleni artırma sitesi.
2 link sahibinden.com
Sahibinden.Com ikinci el ürün satış sitesi
3 link hemal hemsat
Hemalhemsat.Com aleni artırma sitesi
4 link mezatsalonu
Mezatsalonu.Net aleni artıkma sitesi
5 link evde fazla
Evdefazla.Com açık artırma sitesi
6 link alcam satcam
Alcamsatcam.Com açık artırma sitesi
7 link 321 sattim
321sattim.Com aleni artırma sitesi
8 link biseylazim.Net
Ikinci el satış sitesi

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes