Yaz Ayları Öncesi Orta ve Uzun Vadede Alınabilecek Hisse Senetleri

Yaz ayları öncesi orta ve uzun vadede alınabilecek 5 pay senedi



Borsa istanbul’a mayıs ayı pek de iyi gelmedi diyebiliriz. Satıcılı bir seyir izleyen borsa istanbul gibi küresel piyasalarda da çalkantılı bir dönem yaşanıyor. Uzmanlar, borsanın satıcılı seyretmesine karşın orta ve uzun solukta pozisyon alınabileceğini belirtiyorlar. Dünya genelinde mayıs ayında yaşanmış olan bu satıcılı döneme teoride, “halloween indikatörü” adı veriliyor. Doğrusu “mayıs ayında sat ve git!” anlamına geliyor. Bu vaziyet pay senedi piyasalarında eskiden beri bilindik bir vaziyet.

Borsa istanbul’da yatırımcılar satış yapmış olup uzaklaşıyorlar. Bunun yanında yaz aylarının gelmesiyle ve bazı yatırımcıların tatil dönemine girmesiyle beraber borsa işlem hacminde de düşüş yaşanıyor. Bu vaziyet da endekslerin yatay ve satıcılı bir seyir izlemesine neden oluyor. Bazı analistler, ramazan ve kurban bayramı tatillerinin, son birkaç yıldır tatil dönemine denk gelmesiyle beraber yatırımcıların yüksek hacimli pozisyon açmadıklarını dile getiriyorlar. Bunların tüm bunlar bir tüm olarak değerlendirildiğinde ise bist 100 endeksi, yüksek volatilite yaşanan zamanlar haricinde son 10 senenin genelinde mayıs aylarını düşüş trendinde geçiriyor. Son 10 senenin 7 mayıs ayında satıcılı, 3 mayıs ayında ise alıcılı bir seyir izlenmiş durumda. Küresel piyasalarda da buna benzer bir durumun söz mevzusu olduğu tanınmaktadır.
Borsada yaşanan bu durum, “mevsimsellik unsurü” olarak tanımlanıyor. Bu faktöre bağlı olarak bazı pay senetlerinde yükseliş gözlenirken bazılarında düşüş yaşanıyor. örnek vermek gerekirse; gübre hisselerinin nisan ve mayıs aylarında yükselişe geçmiş olduğu; yaz aylarında ise gezim, inşaat şeklinde sektörlere ilişkin hisselerin ön plana çıktığı tanınmaktadır. Borsa istanbul 100 endeksi’nin yıllara gore performansı incelendiği vakit ise mayıs aylarında genel hatlarıyla düşüş gözlenmektedir. 2010 seneninın mayıs ayından bu yana yalnızca 2014 senesinde yükseliş gerçekleşmiştir.
Uzun vadeli bakıldığı vakit, mayıs ve ağustos aylarının borsalar için geçmişten beri en fazla düşüş görülen aylar olduğu tanınmaktadır. 1988 yılından bu yana bist 100 endeksi, bu iki ayda ortalama % 1,2 oranında kaybettirmiştir.
Borsanın en hasılatlı ayları ise nisan, temmuz, eylül, ekim ve aralık olarak belirlenmiştir. Bist 100 endeksinin nisan aylarında son 10 yılda ancak 1 kez düştüğü gözlenmiştir. En fazlaca kazanç ise ekim ayında görülmüştür. Son 13 yılda ekim aylarında % 6,5 oranında bir getiri söz mevzusu olmuştur.

Enka inşaat hisseleri – enkai
2016 seneninın ilk çeyrek net karını % 27 nispetında artırarak 540 milyon lira elde etti. Taahhüt gelirlerinde yaşanan artış ve finansal giderlerin 6 milyon lira ile sınırlı kalması, net karını yükseltmesini sağladı. Enerji segmentinde yaşanmış olan düşüş sebebiyle toplam satış gelirleri % 15 nispetında geriledi ve 2,66 milyar lira olarak gerçekleşti. Enka’nın inşaat yükü ise iş teslimlerinin etkisiyle beraber ilk çeyrekte % 6 nispetında azaldı ve 1,9 milyar dolar oldu. şirketin net nakit pozisyonu ise 2,9 milyar dolar. Nakit pozisyonunun dolar cinsinden olması da kur artışından müspet etkilenmesini sağlıyor.
Rusya’da yaşanan problemler yüzünden gayrimenkul segmentinde doluluk oranı ve metrekare tutarlarında yaşanan düşüşün devam etmesi niteliğinde şirketin kar marjını artırması müspet görülecektir. 2016 yılının ilk çeyreğindeki performansının senenin genelinde devam etmesi umut ediliyor. Hisselerinde ise % 13 yükseliş potansiyeli ile 4,95 lira hedef fiyat öngörülüyor.
ülker hisseleri – ulker
Tarihsel bazda değerlendirildiği zaman ramazan ayında gıda sektörünün ön plana çıktığı görülmekte. Bu yüzden de gıda sektörü yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Son 5 yıl baz alındığında ülker hisselerinin ramazan ayında pozitif getiri sunduğu görülmektedir. Bu bağlamda şirket hisselerinin 2011 senesinde aylık bazda % 13 nispetında güçlü bir yükseliş gösterdiği görülüyor. 2012 yılında % 3 ve 2014 senesinde ise % 4 nispetında getiri sunmuş olduğu dikkat çekiyor.
ülker hisselerinin 2013 senesinde % 3 ve 2015 senesinde % 4 nispetında geri çekildiği de bilinmektedir. Orta ve uzun vadeli değerlendirildiğinde daha iyi neticelar elde edildiğini de unutmamak gerekiyor. Güçlü bilanço yapsıcaklıkna haiz olan şirketin, yatırımları da göz önüne alındığında hisselerinin yalnızca yaz aylarında değil, orta ve uzun solukta pozitif yönde fiyatlanacağı düşünülüyor. % 12 yükseliş potansiyeli ile 24 lira hedef fiyat öngörülüyor.
Bim hisseleri – bimas
2016 yılının ilk çeyreğinde162 milyon lira net kar açıklayan bim, ilk çeyrekte % 18 nispetında satış efsunmesi de gerçekleştirmiş oldu. Bu sayede 4,811 milyon lira konsolide gelir elde etmeyi başardı. Laf mevzusu dönemde türkiye’de 188 yeni mağaza açan ve yurt arasında toplam 5 bin 190 mağaza sayısına ulaşan bim hisseleri de ramazan döneminde öne çıkan hisselerden. 2016 yılında ülkemizde 600, fas’ta 80, mısır’da 100 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Brüt kar oranı ise % 26 artış ile son 3 senenin en güçlü brüt kar marjına işaret ediyor.
Tüfe ve üfe makasında, üreticiler lehine dönen seyir ile birlikte şirketin brüt kar marjı iyileşme göstermeye devam edeceğe benziyor. 2016 yılında % 16,5 brüt kar marjı öngören şirketin 700 milyon lira yatırım harcaması da planlanıyor. % 5 yükseliş potansiyeli ile 62 lira hedef fiyat öngörülüyor.
Pınar et hisseleri – petun
Haziran ayının ramazan’a muadil gelmesiyle beraber gıda, perakende ve meşrubat sektörü öne çıkmaktadır. Pınar et hisselerinin de bu dönemde izlenmesi gerekiyor. şirketin bilanço yapsıcaklıknın sağlamlığı ve şirket hisselerinin ancak ramazan ayında değil, orta ve uzun vadede izlenmesi uzmanların önerileri arasında yer ediniyor. özellikle 2009 seneından bu zamana kadar istikrarlı bir satış geliri sağlayan şirket için pozitif unsurlar yer alıyor. Döviz varlıklarının, yükümlülüklerinden yüksek olması sebebiyle de kur artışından olumlu etkileniyor.
2016 yılında yakaladıği net kar rakamı, 2015 seneına göre % 20 oranında artmış durumda. Teknik olarak incelendiğinde ise hisse fiyatlarının istikrarlı bir şekilde terfi ettiği gözleniyor. şirketin güçlü bilanço yapısı da böylece kanıtlanıyor. % 14 yükseliş potansiyeli ile 13 lira hedef fiyat öngörülüyor.
Yeni halka arz: polinas hisseleri
Polinas plastik san. Ve tic. Aş. Paylarının birincil halka arzı için spk’ya başvuru yapıldı. Sermaye artırımı yoluyla gerçekleştirilmesi beklenen halka arz ile elde edilecek gelir, şirketin finansal gücünün daha da artmasını sağlayacak. Gelişme sürecinde de doğabilecek ihtiyaçlar için bu gelir iyi bir katkı olacak. Halka arz için ünlü menkul değerler ve bizim menkul değerler yetkilendirildi. 1982 yılında manisa’da faaliyete geçen şirket, 190 bin ton elastik ambalaj, besin muhafaza ve mutfak sarf malzemeleri üretim kapasitesiyle türkiye ve avrupa’nın önde gelen ambalaj filmi üreticilerinden birisi.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes