Borsa Tarihi Nedir?

Borsa Tarihi Nedir?





Borsa tarihçesi nedir?
Istanbul menkul kıymetler ve kambiyo borsası 1926 senesinde çıkan bir kanunla kuruldu. çalışmalarını sürdüren imkb, 1981 senesinde sermaye piyasası kanunu’nun çıkartılması ile türkiye finans piyasalarında daha etkin bir hal aldı. 
Spk'nın kurulmasının peşinden devrin başbakanı turgut özal'ın 1984 senesinde menkul kıymetler borsaları hakkındaki kanun hükmünde kararnameyi çıkarmasının arkasından, borsayı kuracak ekibin oluşturulması gerekmiştir. Yasal ve hukuki düzenlemelerin ardından istanbul menkul kıymetler borsası (imkb) 2 ocak 1986 da tam anlamıyla muharrem karslı başkanlığında faaliyete geçer. 
Ilk borsa binası cağaloğlu'nda
3 ocak 1986'da 365 milyon lira'lık bir bütçeyle cağaloğlu'ndaki tarım bankası'nın 2. Ve 3. Katında çalışmalara başlanırken borsa, ondan sonra borsa karaköy'deki erenhan'a göç eder. 
Uzun süre yeteceği düşünülen bina imkb'ye yeterli gelmemeye başlayınca yeni bina arayışları adım atar. Bu zamanda idare değişmiş olur ve yaman törüner başkan olarak atanır. Istinye'de turban'a ilişik kongre binası tekrar yapılarak imkb binasına dönüştürülür. Yaman törüner'den sonrasında başkanlık görevini tuncay artun (1994-1997) ve osman birsen (1997-2007) üstlenir.
2007 senesinde hüseyin erkan başkan olarak atanır. Başta halka arzların artırılmasına yönelik faaliyetler olmak üzere, yeni ürünlerin geliştirilmesi, alımsatım sisteminin yenilenmesine ilişkin çalışmalar hız kazanır. Ulusal ve uluslararası yeni endekslerin geliştirilmesi, gelişen işletmeler piyasası, kurumsal ürünler pazarı'nın kurulması son dönemdeki gelişmelerdendir.
Borsalar tek çatı altında toplandı
30 aralık 2012 tarihinde 6362 rakamlı yeni sermaye piyasası kanunu resmi gazete'de yayınlanarak yürürlüğ girer ve  kanun’un 138. Maddesi uyarmanca borsa istanbul a.ş., borsacılık faaliyetleri yapmak üzere kanun’un yürürlüğe girmiş olduğu tarihte kurulur. 
Türkiye sermaye piyasalarında yer edinen borsaları tek çatı altında toplayan borsa istanbul, esas laflaşmesinin kapital piyasası kurulu’nca hazırlanıp ilgili bakanın onaylamaı ondan sonra 3 nisan 2013 tarihinde direkt tescil ve ilan edilmesiyle etkinlik izni almıştır. 
Böylece 5 nisan 2013 tarihinde ise "istanbul menkul kıymetler borsası" olan adı, "borsa istanbul" olarak değiştirildi ve "yatırıma kıymet!" resmi slogan olarak kabul edildi. 
Borsa istanbul’un başlıca amacı ve etkinlik konusu yeni sermaye piyasası kanunu'nda şu ifadeler ile belirtlimekte;
"kanun hükümleri ve alakalı mevzuat çerçevesinde,sermaye piyasası vasıtalarının,kambiyo ve kıymetli madenler ile değerli taşların ve kapital piyasası kurulunca uygun görülen öteki laflaşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin özgür rekabet şartları altında kolay ve güvenilir bir halde, şeffaf, faal rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlamak,bunlara ilişik alım satım emirlerini sonuçlandıracak şekilde bir araya getirmek veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmak ve oluşan fiyatları tespit ve ilan etmek üzere piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış diğer pazar yerleri kurmak, oluşturmak ve geliştirmek, bunları ve başka borsaları veyahut borsaların piyasalarını tedvir etmek ve/yada işletmek ve ana laflaşmesinde makalelı olan öteki işlerdir."

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes