RAGBİ (RUGBY) NASIL OYNANIR ?

Öncelikle ragbi kaba ve zorlu bir spordur fakat oyun planını iyi kurmak ve takım oyunu fiziksel güçten çok daha önemlidir. Ragbi hızlı tempolu bir oyun olduğundan çok hızlı ve doğru kararlar alınabilmesi çok önemlidir.
Ragbi’de her iki takımda farklı özelliklerde onbeş oyuncu yer almaktadır. Forvetler sekiz kişi olarak en ağır işi yapmakta ve sürekli çarpışmanın içinde bulunmaktadırlar, 7 kişilik Bek kadrosu ise daha çok; topu ağır adamlardan kaçırmak ve boşluk bulmak üzere odaklanmışlardır.
Ragbi nasıl oynanır? dediğimizde en basit cevabı; topu karşı tarafa (rakip kale çizgisi arkasına) taşıyarak oynanır olacaktır. Fiziklet güç ve teknik kullanarak rakip oyuncuları geçmek, gerekirse topu ilerletmek için birer metre duraklayarak,  çarpışarak ilerlemek fakat topun ilerlemesini sağlamak en büyük amaçtır. Rugby oyununda oyuncuların bir takım olarak oynaması ve tıpkı bir orkestra gibi tek bir müzik yaparak hep birlikte hareket etmeleri gerekmektedir. Maçlarda ve antremanlarda en büyük kural her ne olursa olsun çok fazla konuşmamak ve hakeme itiraz etmemektir. Oyun kurucuların talimatları ve hareketleri takım için bir yol gösterici olmakta ve varyasyonlar rakip takımı kandırmak için uygulanmaktadır. Aşağıda ragbi oyuncu numaraları ve bazı özel görevleri verilmiştir.
NumaraPozisyon AdıGörevi
1PropScrum pozisyonunda ön üçlünün içindedir. Genellikle en iri adamdan seçilir. Aşık kemiğini korumak için Yüksek ve sert topuklu krampon giyerler ve krampon çivileri hızlı koşma amacından ziyade uzun ve güç uygulandığında kaymayacak şekildedir.
2HookerTaç atışlarında topu dışarıdan içeriye doğru atar. Scrum pozisyonunda ön sırada ortada yer alarak topu ayağı ile arka sıraya iletmekte görevlidir.
3Prop
4Lock (2nd row)
5Lock (2nd row)
6Flanker (Wing Forward)Önemli görevlerden birini flanker üstlenmiştir. Scrum pozisyonunda ve diğer duraklamalı pozisyonlarda çevik ve atak bir şekilde rakip oyuncuları gözetlemekte ve aynı zamanda top kendi takımında iken kaçmak için yer kollamaktadır. Genellikle güçlü, çevik ve aynı zamanda zeki kişilerden seçilir.
7Flanker (Wing Forward)
88th Man
9Scrum HalfOyun kurucudur. Topun durakladığı pozisyonlarda oyuncuları bir sonraki pozisyona hazırlar. Top kendi takımında iken oyun kurarak karşı takımı yanıltmaya yönelik çalışır. Aksi bir durum olmadıkça duran topları çıkartıp oyunu başlatır.
10Fly HalfOyun içinde belkide en fazla koşacak oyunculardan biridir. Genellikle 9 numaradan çıkan topları yönlendirir ve 9’un top çıkartmaya müsait olmadığı durumlarda bu görevi üstlenir.
11Weak Side Wing
12Inside Centre
13Outside Centre
14Strong Side Wing
15FullbackTüm oyuncuların gerisinde yer almaktadır. Görevi ön önündeki forvetleri ve bekleri geçebilecek herhangi bir rakip oyuncunun sayı yapmasını engellemek, tutmak ve yere indirmek.
Kaynak: www.rugbyturk.com

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes