Bireysel (Kişisel) Emeklilik Devlet Katkısı Ne Kadardır?

Bireysel (Kişisel) Emeklilik Devlet Katkısı Ne Kadardır?



Bireysel (Kişisel) emeklilik devlet katkısı
Bireysel emeklilik sistemi'nde yepyeni bir dehemmiyet başladı. 2013'ten itibaren başka hiç bir yatırım aracında eşsiz devlet katkısı uygulaması hayata geçti. Artık sisteme yatıracağınız her katkı payı tutarının %25'i kadar ek bir meblağ sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınızda biriktiriliyor. Kısaca yatırdığınız her 100 tl katkı payı için devlet de katılımcı alt hesabınıza 25 tl katkı payı yatırıyor.

Devlet katkısından kimler yararlanabiliyor?
Devlet katkısından tc yurttaşları, mavi kart sahipleri, ödeyeni işvereni olmayan katılımcılar faydalanmaktadır.

Devlet katkısının üst sınırı kaç tl olacak?
Bir katılımcıya ödenebilecek devlet katkısı, senelik brüt asgari ücretin %25'i ile sınırı olandır. Katılımcı birden fazla emeklilik laflaşmesine haiz olsa dahi, devlet katkısı meblağı senelik brüt asgari ücretin %25'ini geçemiyor. Katılımcının toplam katkı hisseının sözleşmeler arasındaki dağılımına gore paylaştırılacak.

Devlet katkısı derhal alınabiliyor mu?
Devletin yatırdığı katkı payı için hak ediş süreleri bulunuyor:
Ilk üç yıl içinde sistemden çıkılırsa alınamıyor.
üçüncü yılın nihayetinde %15'i,
Altıncı yılın sonunda %35'i,
Onuncu senenin nihayetinde %60'ı,
Emekliliğe hak kazanmış olduğunda ise tamamı alınabiliyor.

Birden fazla laflaşmesi olan katılımcılar devlet katkısına nasıl hak kazanacaklar?
Birden fazla laflaşmesi olan katılımcıların hak kazandıkları devlet katkısı, katılımcının toplam katkı hisseının sözleşmeler arasındaki dağılımına nazaran paylaştırılıyor. örneğin, a sözleşmesine yılda 15.000 tl ve b şirketindeki laflaşmesine yılda 5.000 tl ödeyen bir katılımcı, devlet katkısının a laflaşmesi için %75'ine, b sözleşmesi için ise %25'ine hak kazanır

Katılımcı devlet katksıcaklıknın tüm bunlarna hak kazanmadan sistemden ayırılırsa hak etmediği tutarlara ne olacak?
Hak edilmemiş ksıcaklıkmlar erken çıkışlarda devlete geri dönüyor. örneğin 3. Yıldan sonrasında devlet katkısı hesabındaki birikimi 5.000 tl olan bir katılımcı, sistemden ayrılırsa bunun %15'i olan 750 tl'sine hak kazanırken, kalan 4.250 tl'lik tutar devlete geri dönecek

Mevcut katılımcılar sistemden çıkıp, yeniden girerlerse devlet katkısı alabilecekler mi?
29 mayıs 2012 zamanı saygınlıkıyla bireysel emeklilik sisteminde olup, 29.06.2012 ile 29.06.2014 tarihleri içinde bir emeklilik laflaşmesini birikimlerini alarak bittiran katılımcıların, 31 aralık 2014 geçmişine kadar bireysel emeklilik sistemine ödeyeceği katkı payları için hem mevcut öteki yaşayan laflaşmeleri için bununla beraber yeni laflaşmeleri için devlet katkısı ödenmiyor.

Mevcut katılımcılara devlet katksıcaklıknı hak edişte bir avantaj var mı?
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sisteme girmiş olan katılımcılar için, devlet katksıcaklıkna hak kazanma süreleri kapsamında ek bir avantaj sağlanmıştır.
1 ocak 2013 tarihinden itibaren üç sene sistemde kalmak koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere
Sistemde 3 yıldan fazla, 6 yıldan azca bulunan katılımcılara 1 yıl
Sistemde 6 yıldan fazla, 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 sene
Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl süre ekleniyor.

örneğin; 2006 yılı arasında sisteme girmiş bir katılımcının, 2016 tarihinde devlet katkısına hak kazanma süresine 2 yıl ekleniyor. şu demek oluyor ki katılımcı 2019 yerine 2017 senesinde 6 seneninı doldurmuş sayılacak ve devlet katkısının %35'ne hak kazanabilecek. 2009 senesinde sisteme girmiş bir katılımcı ise 2019 yerine 2018 yılında 6 seneninı doldurmuş olacak.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes