Airdrop Nedir? Token Nedir? İco Nedir?

Airdrop Nedir? Token Nedir? İco Nedir?


ICO kavramı kriptoparalar ile yaygınlaşmış yeni nesil bir fonlama yöntemidir (Detaylar için ICO Nedir?). Girişimler projelerini fon sağlamak için kriptopara ile yatırım topluyorlar. Kriptoparanın bir merkezi denetimi olmadığı için yatırım yapmak oldukça kolay. Örneğin istediğiniz kadar ETH’yi ilgili ICO’nun cüzdanına gönderiyorsunuz, kimlik bilgilerinizi sisteme yükleyince siz de artık yatırımcı oluyorsunuz. İşte bu avantajlar sayesinde ICO’lara yapılan yatırımlar diğer fonlama tutarlarını yakalamış durumda. Yapılan yatırımların artması kriptoparalara olan arzı da etkiliyor. Aşağıdaki tablo bunu çarpıcı olarak sunuyor:


Airdrop Nedir : X adlı grubun kendi para birimlerini çıkarmaları ve kayıt olman karşılığında sana bu para birimlerinden pay göndermeleridir. Biz bunlara Token diyoruz. 

Token, kelime anlamı üzerinden yola çıkarak da anlaşılabileceği gibi, size bir kaynağa erişim izni sağlayan bir bilet veya jeton gibi düşünülebilir. Bu kaynak bir web servisi, web sitesi veya başka bir hizmet olabilir.

Token Nedir?

Token’lar EthereumWaves gibi platformlarda üretilen ve bir varlığı temsil eden araç veya değerlerdir. Ethereum’un “akıllı kontrat” özelliği sayesinde bir çok token bu platform üzerinde üretilir. Token’lar ICO’lara yatırım yapanlara karşılık olarak dağıtılır. Token’lar sadece üretildikleri yapı üzerinde kullanılabilirler. Bununla birlikte tokenların sahibi değişebilir ve piyasada bir değeri oluşabilir. Bir token’ın kendine özgü bir blok zinciri, üretim mekanizması vardır.
Örneklemek gerekirse; bir oyun salonuna girdiğimizde para ile aldığımız oyun jetonları buna en iyi örnektir. Bu jetonlar bize oyun salonunda bir konfor sağlar. Dilediğimizde kasaya gitmeden hemen elimizdeki jetonu kullanırız. Hatta bazı oyunlardan ödül olarak yeni jetonlar bile kazanabiliriz. Günün sonunda işimiz bitince kasaya gidip jetonları iade edip paraya çevirebiliyoruz. İşte tokenların görevi de tam olarak bu. Bir ICO’ya katılıp 0.1 ETH yatırdınız diyelim. O ICO da size bunun karşılığında 1000 TOKEN verdi diyelim. Siz bu ICO canlıya geçtikten sonra bu tokenları ister o sistemde kullanırsınız isterseniz elinizde tutarsınız veya isterseniz satıp ETH olarak geri alabilirsiniz. Sanırım bu örnek “token nedir?” sorusuna cevap olmuştur.
En popüler kripto piyasa takip sitesi olan coinmarketcap.com‘a bakacak olursanız; “Coins” ve “Tokens” adında iki sekme görürsünüz. Burada kripto para ve tokenlar ayrı ayrı takip edilmektedir.

Coin ve Token Arasındaki Temel Fark

Bitcoin ve diğer altcoinler, bağımsız harcanabilir “coin” üretirken, ethereum gibi platformlar kontrollü yönetilen  “token” üretirler. Coinler güvenli ve şeffaf bir şekilde ve platform bağımsız el değiştirirler. Tokenlar ise bir platformda belli bir amaç için üretilir ve dağıtılırlar.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes