Iban nelerdir?
Uzun süreden beri ülkemizde de kullanılan iban numaraları ile alakalı detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Iban numarası, avrupa birliği düzenlemeleri çerçevesinde uygulanmaya başlanan yeni bir hesap numarası belirleme sistemidir. Artık bankaların tamamı belirli bir standart üzerinden hesap numarası vermektedir, bu tatbik ile para transferleri daha hızlı, kaliteli ve emin hale gelmiştir. Iban'ın açılımı ise international bank account number, şu demek oluyor ki uluslararası banka hesap numarasıdır. Avrupa çapında 33 ülkede kullanılmaktadır ve ülkemiz de bu ülkelerin arasında yer alır.
Iban'ın avantajları nedir?
Iban, her ülkede farklı uzunluklara ve formatlara sahip olan banka hesap numaralarının hepsini belirli bir standart sisteme bağlar. Böylece hesaplar arası aktarımlarda sorunlar veya gecikmeler yaşanması riski en alt düzeye indirilir.
Herhangi bir hesabı olan tüm hesap sahiplerinin, hesap numaralarının dışında bir de iban numaraları vardır. Iş bankası, akbank, garanti benzer biçimde bir çok bankanın web sitesinden iban numarası sorgulanabilmektedir.
Iban standardı nelerdir?
Prosedüre gore iban numaraları en çok 34 basamaktan oluşur ve her basamak bir özelliğin kodlanmasına ayrılmıştır.
Iban numarasında sırayla:
Ilk iki hane ülke kodu
3. Ve 4. Hane test basamakları
5. - 9. Basamaklar arası banka kodu
10. Basamak rezerv alanı
Geri kalan da hesap no alanı olarak geçmektedir.
Iban numarası nasıl makalelır?
Iban numarasının yazım şekli ile alakalı olarak iki yöntem vardır, bir tanesi elektronik yayın adı verilen yöntemdir. Bu yöntemde tüm harf ve rakamlar ayrılmadan, yan yana makalelırlar, örneğin tr560006100000012990022302 gibi.
Diğer gösterim ise yazım gösterimi olarak adlandırılmaktadır ve basamaklar dörder dörder ayrılarak makalelır, şu demek oluyor ki tr56 0006 1000 0001 2990 0223 02 şeklinde.
Bizim ülkemizde iban uygulamasına 1 eylül 2005 tarihinde geçilmiştir. ıban numaranızı blmiyorsanız, bankanızın sitesinden veya şubelerinden öğrenebileceğiniz gibi, sitemiz üzerinden de iban numaranızı öğrenebilirsiniz.
Yorum Gönder