Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılmalı? Ne Yapılması Gerekir?

Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılmalı? Ne Yapılması Gerekir?

çek-duslerbulutu.com



çek karşılıksız çıkarsa ne yapılmalı?

Karşılıksız çek yazmak yeni gelen yasalar ile beraber hapis ve icra cezasına çarptırılmanıza yol açabilir.

Karşılıksız çek yazmanın cezası nelerdir?Ticari şirketler içinde meydana getirilen bütün mal ve hizmet satışları genellikle çek karşılığında yapılmaktadır. Borçlu olan şirket bu borcunun karşılığında öteki firmaya çek verir. çek üzerinde yazan sayı belirtilmiş olan tarihte alacaklı olan kişinin bankadan alacağı ödemeyi belirtir. çekin karşılıksız çıktığı durumlarda ise izlenmesi ihtiyaç duyulan bazı belli başlı yöntemler bulunmaktadır.

çekler, bildiğiniz üzere kişi yada kurumların bankalarda mevcut olan hesapları üzerinden belirtilmiş olan tarihte bu belgeler üzerinde yazan tutarı, karşı tarafın alabilmesini sağlayan son aşama değerli olan evraklardır. Ama ticari satışlarda bazı durumlarda bu tür evraklar şu demek oluyor ki çekler karşılıksız çıkabilmektedir. çekin karşılıksız çıkmış olması, borçlu olan kişinin banka hesabındaki borcunu karşılayabilecek parasının olmadığını anlama gelir.

Yeni getirilen 5941 sayılı çek kanunlarına nazaran verilmiş olan çeklerin karşılıksız çıkması niteliğinde, bankalar çek ücretinin muayyen bir kısmını çek üzerinde ismi yazılı olan kişiye ödeme yapmak zorundadırlar. 2015 seneından önce bankalar 600 tl’ye kadarlık bir kısmı ödemek zorundalardı. Fakat 2015 senesinde resmi gazetede de yayınlanan merkez bankası tebliği cevabında, bankaların ödeme yapmak zorunda kaldıkları karşılıksız çek tutarları %7.1 artarak 1.120 liradan, 1.200 liraya yükseltildi.
Bu yeni kanunlara gore tam süresinde ibraz edilmiş olan çek yaprakları için karşılığının bulunmaması niteliğinde çek bedeli 1.200 lira yada üzerinde ise 1.200 lira çek bedeli ödenecektir. Bankalar yeni yasalar çerçevesinde belirli bir bölümünı ödedikleri çekin üstündeki alacaklı ferdin ad, soyad, t.C. Kimlik numarası, bankanın verdiği tutar ve kalan tutar şeklinde bilgileri belirterek alacaklı olan kişiye fotokopisini verirler.

çek aldığınız zaman karşılıksız çıktığını öğrendiyseniz bankanın vereceği çek fotokopisi örneği ile cumhuriyet başsavcılığına da çekin tahsil edilebilmesi için müracaat yapabilirsiniz. 5940 rakamlı çek kanunları çerçevesinde karşılıksız çek vermek bir suç olarak rakamlmaktadır. Karşılıksız çek vermek 3 ay ile 5 sene arasında hapis cezasına çarptırılmanıza sebep olabilir.
Icra dairelerindeki karşılıksız çeklerin tahsilleri için de icra daireleri bankalardan çekin aslını talep edebilirler.

Işlemler yapılmış olduktan sonrasında çeki yazan kişi hakkında yasal muamele başlatılır ve haciz işlemine geçilir. Ama çeki kesmiş olan şahıs ile alacakları arasında bir anlaşmaya varıldı ise ve çekin karşılığı olan meblağ ile gecikme faizleri ödenir ise çek sahibi yasal zamançten geçmez. çek sahipleri bu durumda icra dairelerine bir dilekçe yazarak icra işleminin durdurulmasını talep etmelidirler.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes