Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir? Nasıl Kullanılır?




Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir? Nasıl Kullanılır?

VR Cardboard, sanal gerçeklik oyunlarının ve 360° videoların yaygınlaşması ve markalar için birer pazarlama aracı haline dönüşmesiyle Google’ın hayatımıza kazandırdığı, cebe daha uygun inovatif bir çözümü olarak karşımıza çıktı. Bu sayede 5.2″ ekrana kadar olan iOS veya Android tabanlı akıllı telefonunuzdan, herhangi bir VR uygulamasını veya videosunu rahatlıkla deneyimleyebiliyorsunuz. İlk denemede gözlüğü takıp sağınıza, solunuza, arkanıza, yukarıya baktığınızda başınız biraz dönebiliyor. “Motion Sickness” (Türkçe karşılığı hareket hastalığı olsa gerek) dedikleri bu durum 5 dakika sonra düzeliyor. Tabiki siz yine de tedbiri elden bırakmayın.
Şu an için YouTube’daki 360° videoların sadece Android tabanlı telefonları desteklediğini, ancak iOS’takiin360tube uygulamasıyla iPhone’lardan da videoları izleyebileceğinizi belirtelim. Bunun için yapmanız gereken, Android telefonlarda YouTube’a istediğiniz arama kelimesini girip “360” videoları filtrelemek, devamında seçtiğiniz video açılınca telefon ekranınızın sağ altında beliren VR Cardboard Logo logosuna tıklamak olacak.

iOS’taki in360tube uygulamasında istediğiniz arama kelimesini uzunca belirtmeniz gerekiyor. Örneğin ekran görüntüsündeki gibi arama kelimesi olarak “Discovery 360” girebilirsiniz. Malesef in360tube uygulaması biraz hantal çalışıyor. Eğer iOS’ta daha konforlu 360° video izleme deneyimi sunan servisler hakkında bilgisi olanlar varsa bizimle yorumlarda paylaşırsa sevinirim.
Ayrıca App Store ve Google Play’de “VR” kelimesini aratıp yüzlerce ücretsiz sanal gerçeklik uygulamasını ve oyununu indirirerek, VR Cardboard ile roller coaster yapabilir veya zombilerden kaçabilirsiniz. Yine farklı VR uygulama önerileri olanlar, yorumlarda paylaşarak bizi aydınlatırsa çok makbule geçer. Nitekim uygulama dükkanları birer okyanus ve henüz VR işleri çok yeni olduğu için kaliteli işelere denk gelmek zaman alabiliyor.
Son olarak sanal gerçeklik gözlüğü alanındaki büyük oyunculardan Facebook’un Oculus Rift modelinin bu yıl $599 satış fiyatıyla son kullanıcıyla buluşmaya başladığını; HTC’nin hareket algılama özelliği bulunacak Vive modelini $799 satış fiyatıyla ön satışa açtığını; Sony’nin PlayStation.VR modelini bugün $499’dan satışa sunacağını hatırlatalım. Yakın gelecekte sanal gerçeklik gözlükleri, 3D gözlükleri hızlı bir sollamayla ekarte ederse kimse şaşırmayacaktır. YouTube canlı 360 derece video yayını özelliği üzerinde çalışıyor. NBA maçlarının 360 derece canlı yayınlanması için teknolojik altyapılar tamamlanmak üzere. Bizim de yakın zamanda 360° video içeriği konusunda sizlere süprizlerimiz olacak.

Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulur ?

Biz insanlar geçmişten bugüne hep bir şeyleri değiştirme , daha iyiyi keşfetme isteği içerisindeyiz ve bunu yaparken bulunduğumuz evrenden kopmak ve yeni evrenlere doğru yol alma arzumuz da vardır bu yüzden insan bulunduğu dünyadan bir an olsun uzaklaşıp ekranda gördüğü görüntülerin içine yoğunlaşmak ister işte bu ihtiyacından da , sanal gerçeklik gözlüğü dediğimiz VR ( Virtual Reality ) gözlüklerini icat etme ve geliştirme çabası oluşur.

Geçmişten bugüne birçok sanal gerçeklik denemesi olmuştur , Atari oyunları vs daha birçok eski oyun konsolları üzerinde çeşitli çalışmalar ile sanal gerçeklik yakalanmaya çalışılmıştır fakat eski teknoloji ile böyle bir şeyi başarmak zordu , başarılsa da yapılan aygıtlar düşük kalitenin yanında karışık ve kullanılması zor oluyordu.
Fakat bundan 3-5 sene önce Google‘nin Glass hareketi ve  1-2 sene öncesine kadar telefon üreticilerinin bu piyasaya dahil olması yeni bir sanal gerçeklik cihazı oluşturulması isteğini güçlendirdi  ve böylece rekabet başladı.Rekabet ile her geçen gün daha iyi sonuçlar veren , daha gerçekçi görüntüler sunan sanal gerçekli cihazları üretilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı.


Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes