Kriptoloji Nedir? Kriptolog Nasıl Olunur?

Kriptoloji nedir?



Insan zekasının sınırlarını son aşama zorlayabilen kriptoloji kavramı, günümüzde inceleme alanları bulunan bilim dalları içinde yer alır ve bu bilim dalı bununla beraber toplumda şifre bilimi olarak da lanse edilmektedir. şifre biliminin tarih içerisindeki şarkşu ve gelişimine bakılmış olduğunda, ikinci dünya savaşı bu mevzuda karşımıza çıkan en önemli nedenlerden birisidir.

Ikinci dünya savaşında savaşan ülkeler şifre bilimine çok fazla önem vermiş ve farklı şifreleme türleri bularak bu bilimin ileri düzeyde gelişmesini sağlamışlardır. Bu zamanda ülkelerin stratejik planlarını düzenlenmesinde fazlaca önemli bir fonksiyonu bulunan kriptolojiyle beraber, gönderilmek ve gizli kapılmak istenen olan iletiler çok farklı ve güvenilir şifreleme çeşitleriyle beraber alıcılara ulaşmış ve de bir nevi haberleşmenin en önemli noktalarından biri olmayı başarmıştır. Bu özelliğiyle, kriptoloji bilimi çoğu kitaba ve filme esin kaynağı da olmuştur.

şifre bilimi olarak adlandırılan bu bilim türünde, gizli tutulmak istenen şeyler bir sistem dahilinde değişik biçim ve yöntemler yardımıyla şifrelenir. Doğal olarak kriptoloji biliminin alaka alanı burada bitmemektedir. Hem de kriptoloji bilimi, şifrelenen iletilerin degizyazı edilmemesi için de çalışmalar yapmaktadır.

Bunun dışında şifre biliminin iki türü bulunur ve bu türlerin isimleri kriptografi ve de kriptoanaliz olarak anlatılır. şifre bilimi anlamında olan kriptolojinin kelime analizi yapıldığında, kriptos kelimesinin yazı, graphi kelimesinin ise gizli saklı anlamında olduğu görülmektedir. Bu kelimeler eski yunancada kullanılır ve kriptoloji bu iki kelimenin birleşmesi sonucu oluşmuştur.

Kriptoloji biliminin uğraş alanı, günümüzde oldukca artmış durumdadır. Bunun nedeni ise, akıl almaz şekilde ilerleyen ve gelişen teknolojidir. Teknolojiyle birlikte bütün dünyanın kullanmakta olduğu internet, kriptoloji biliminin uğraş alanını artıran bir etkendir. çünkü dünyada fazlaca popüler olarak kullanılan internetin bu denli gelişmesiyle birlikte güvenlik açığı da ortaya çıkmıştır.

Bu sıkıntı ise, kriptoloji biliminin yakından ilgilenilmiş olduğu ve bunun üzerinde çeşitli çalışmalar yaptığı bir sorundur. Aslında günümüzde uğraş alanı artan kriptoloji, tarih içinde çok eski dönemlerde de kullanılmıştır. özellikle eski dönemlerde bazı  hiyerogliflerde kullanılan kriptoloji, günümüzden tam 4000 yıl önce msıcaklıkr’da kullanıldığı arkeologlar tarafından keşfedilmiştir. En ilk bu dönemde kullanılırken, bu bilim ikinci dünya cenginde oldukca popüler olmuş ve bu alanda yapılan çalışmalar bu yüzden daha da artmıştır.

Günümüzden 4000 sene önce msıcaklıkr uygarlığında görülmüş olan kriptoloji izleri, bu dönemde rahiplerin bazı özel bilgileri saklamak için kullandığı belirlenmiş ve de şifrelerin günümüz kriptoloji biliminin temellerini oluşturduğu söylenen bir durumdur. Insanlık tarihi içerisinde incelendiğinde en eski ve en gelişmiş medeniyetlerden birisi olan mısır çeşitli iletilerde şifrelemeyi kullanırken, günümüz tarihçileri tarihte bir diğer gelişmiş uygarlık olan çinlilerin de şifreleme yöntemini kullanmış olduğunu söylemekte ve kanıtlamaya çalışmaktadır. Fakat araştırmalar kararı çinlilerin kriptoloji bilimiyle ilgilenmediği anlaşılmıştır.

Bunun sebebi olarak ise çinlilerin kullandığı dil olan çince gösterilir. çincenin en önemli özelliklerinden birisi, bu dilin yazımı oldukca zordur. Bundan dolayı de tarihçiler aslına bakarsan yazımı fazlaca zorluk derecesi yüksek bir dille şifreleme yönteminin kurulamayacağını söylemekte ve bu söylemle paralel olarak çin’de kriptoloji biliminin kullanıldığına dair bir bulgu ve ya belge bulunamamıştır.

Eğer kriptoloji bilimine tarihsel bir müddetç içerisinde bakılırsa, bu bilimin 4000 yıl kadar önce mısır medeniyeti tarafınca temellerinin atıldığı, bu tarihte yakın günümüze kadar olan vakitçte ise ikinci dünya harbinde savaşın kaderini etkilediği ortaya çıkmaktadır. M.S tarihlere bakılmış olduğunda ise, öncelikle spartalılar peşinden da kral sezar tarafınca kriptoloji bilimi kullanılmıştır.

Tarihte malum kullanımlar bunlar olmakla birlikte, kriptolojinin bu dönemde bu milletlerde kullanılma sebebi ise askeri gayelardır. 2. Dünya cenginde da askeri amaçla kullanılan kriptolojide, nazi almanya’sı enigma adında olan şifreleme makineleri kullanmıştır. Uzak ve yakın dönemde kullanımı bu yönde olan kriptoloji bilimi günümüzde ise daha çok internet ve teknoloji dünyasının güvenliği için kullanılmaktadır.

Kriptolog nasıl olunur?

Kriptolog olmak için çoğunlukla doğuştan gelen kabiliyetler ön plana çıkıyor. örneğin düzgüsel bir adamın herhangi bir konuyla alakalı kombinasyonları görebilme kabiliyetinten daha fazlası kimi zaman otistik bir insanda daha çok olabiliyor. Yahut matematiksel kurgulama anlamında üstün yeteneklere haiz iseniz kriptolog olmak işten bile değil.

Ancak nerede ise her şeyde olduğu benzer biçimde bu bilim de eğitimsiz meydana getirilen, sadece kabiliyete bağlı bir alan değil.

Kriptolog veya kriptolojist, adına her ne derseniz diyebilirsiniz, aslen temelde iki yönlü bir uğraş. Söz mevzusu olan bir metin üzerinde şifrelemenin oluşturulması ya da herhangi bir şifrenin çözümlenmesi olabilir. Bunun için kriptograf ve kriptoanaliz kelimeleri kilit tanımlar.

Kriptolojinin tarihi hemen hemen makalenin bulunmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Fakat hepimiz burada kriptolojist olmak için gerekenleri belirtelim.

Aslına bakarsak spesifik olarak belirlenmiş bir kriptoloji okulu olmasa da kriptoloji bölümü ve kriptoloji dersleri veren okullar mevcut. Bunları takip edebirsiniz. Ek olarak matematik ve bilişim sistemleriyle alakalı öğrenim veren okullara girip kriptoloji konusunda çalışmalar da yapabilirsiniz. Kimi üniversitelerin birkaç gmeşhurk veya haftalık eğitimleri de mevcut ancak bunun sizin için yeterli olup olmayacağını ancak siz öngörebilirsiniz. Dönemsel kriptoloji eğitimleri için üniversite duyurularını takip etmelisiniz.

Buradan sonra kendinize uzmanlaşmak dilediğiniz bir sektör de belirleyebilirsiniz. Askeri güvenli yahut sivil şirket makalelımları benzer biçimde. Steganofrafik, şu demek oluyor ki gizlenmiş yazıları bulma tekniğinde de kendinizi geliştirerek, aranan birisi olabilirsiniz. Her vakit da vinci’nin şifresi romanındaki gibi çılgın maceralar yaşayacağınızı düşünmeyin.

Ek olarak ahlaki mevzusunda da kendinizi geliştirmelisiniz. Eğer iyi bir şifre bilimci olursanız özellikle internet aleminde yapamayacağınız şeyler sınırlı. Sınır, ancak sizin etik değerlerinizle belirlenebilir.

Emniyet programları ile ilgili sertifikaları almayı ihmal etmeyin. özel sektörde iş bulmak için şansınızı artırır. özel sektörde malumat eminği ile alakalı uzman olarak çalışma şansınız yüksek, sadece bu sertifikalara haiz olmadan yalnızca kod yazıyorum diyerek işe alınma ihtimaliniz azdır diye düşünüyoruz, kriptoloji bağlamında.

Türkiye’de kriptolojist olmak için önce iyi bir okulun matematik bölümünü, daha sonra odtü kriptoloji yüksek lisans kısmınü okumak yahut harp okullarına girerek burada kendini geliştirmek bizim ufak önerilerimiz. Bu aşamalarda sonra tübitak ve başka bursları da takip edebilirsiniz.  Eğitimleri tamamladığınızda tubitak’ta bulunan milli elektronik ve kriptoloji inceleme enstitüsü’nde iş bulabilirsiniz.

Sadece bunun dışındaki çalışmalarınız olabilir ve bunlar fark edilebilir ve malumat güvenilirği uzmanıyım derken tam anlamıyla bir kriptolojist de olabilirsiniz. Kriptoloji dersleri almak ise size şifreleme ve şifre çözme yöntemlerini öğretecektir. şu ana kadar bilinen şekilleri  uygulamalı olarak öğrenmeniz size yarar sağlayacaktır.

Kriptoloji mevzusunda türkçe literatürün fazla olmadığı bir gerçek. Derleyebildiklerimiz sadece bu kadar, yanlış bir imlaız olduysa lütfen bizi uyarmanız.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes