Narın
başlıca faydaları, tansiyonu düşürmesi ve buna bağlı olarak kalp
sağlığını korumasıdır. Ancak narın sağlığımıza faydaları sadece bunlarla
sınırlı değil.
Özellikle
kış aylarında, vücudunuzu hastalıklara karşı güçlendirmek için, C
vitamini bakımından oldukça zengin olan bu meyveyi tüketebilirsiniz. 1
adet nar, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.
Aynı
zamanda demir, kalsiyum, E vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, B6
vitamini, folat, fosfor, çinko, bakır ve bol miktarda manganez içerir.
Narın bu faydalarından, kış aylarında nar çayı içerek
yararlanabilirsiniz.
- Antioksidandır
- Tansiyonu düşürür
- Vücudu toksinlerden temizler
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Sakinleştirici etkisi vardır
- Menopoz belirtilerini hafifletir
- Eklem ağrılarına iyi gelir
- Yüksek oramda C vitamini içerir
- Fosfor bakımından zengindir
- Enfeksiyonlu hastalıklara iyi gelir
- Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar
- Yüksek K vitamini ile kemik yoğunluğunu korur
Nar Çayı Nasıl Yapılır?
Ben,
nar çayını taze sıktığım nar suyuyla hazırlıyorum. Hazır olarak satılan
nar sularının besin değeri önemli oranda düşüyor ve koruyucu
kimyasallar içeriyor. Narın suyunu sıkmak için, önce nar çekirdeklerini
kabuğundan ayırın. Bunu yaparken nar çekirdeklerinin etrafa saçılmaması
için bir tencereyi su ile doldurun ve çekirdekleri suyun içinde ayırın.
Böylece ayırdığınız çekirdekler suyun dibine iner. Ayırdığınız kabukları
atmayın çünkü aşağıda nar kabuklarıyla yapabileceğiniz bir diğer çay
tarifi bulacaksınız.
Nar
suyunu çıkarabilmek için bir katı meyve sıkacağına veya blendıra
ihtiyacınız var. Katı meyve sıkacağı posayı ayırdığı için ekstra bir
işlem yapmanıza gerek yok ancak blendır kullandıysanız bir tülbentle nar
suyunu süzün ve posayı ayırın. Tüm bunlar kulağa karışık bir işlemmiş
gibi gelebilir ancak nar suyunu elde etmeniz 5 dakikadan uzun
sürmeyecektir.
Nar
suyumuz hazır olduğuna göre çayımızı demleyebiliriz. Nar suyu çoğu
bitkiyle gayet iyi gider ve normal olarak kullandığınız çaya lezzet
verir. Sakinleştirici bir çay hazırlamak istiyorsanız narla birlikte
papatya veya melisa çayı kullanabilirsiniz. Enerji veren ve antioksidan
etkisi kuvvetli bir çay isterseniz yeşil çayla karıştırabilirsiniz. Her
zaman kullandığınız çayı damak tadınıza göre demledikten sonra taze
sıkılmış nar suyundan ekleyerek karıştırabilirsiniz. Ben 1 büyük kupa
bitki çayı için 2 yemek kaşığı nar suyu kullanıyorum. Kışın vücut
direncini arttırmak ve varsa öksürüğü hafifletmek için çayınıza 1 çay
kaşığı organik bal eklemenizi tavsiye derim. Kalan nar suyunu
buzdolabında 1 gün muhafaza edebilirsiniz.
Yorum Gönder