Çay ve Demir Eksikliği
“İnsan
Beslenme ve Diyetetik Dergisi”nde 2004 yılında yayınlanan bir
araştırmaya göre, düzenli olarak çay içmek net bir şekilde demir
emilimini azaltıyor.
Özellikle
hamilelik ve doğurganlık döneminde bulunan kadınlar, böbrek yetmezliği
olan kişiler, düzenli olarak diyaliz tedavisi görenler, çölyak hastalığı
ve Crohn hastalığı gibi vücuttaki demir seviyesini düşüren hastalığı
veya durumu bulunanlar, diğer kişilerden daha fazla demir eksikliği
riski altında oldukları için çay tüketiminde dikkatli olmalıdır.
Bunlar
dışında, sınırlı miktarda veya hiç hayvansal gıda tüketmeyenlerin demir
eksikliği yaşama riski yükseldiğinden düzenli çay içmeleri
önerilmemektedir.
Demli
çay ya da çayın uzun süre demlenmesi bardak başına tüketilen “tanen”
miktarını arttırdığından demir üzerinde daha olumsuz bir etki
yaratacaktır. Ayrıca siyah çay demir seviyesini yeşil çaydan daha fazla
düşürmektedir. Çay içmek alışkanlığını bırakamıyorsanız en azından yeşil
çaya veya çok demli olmayan açık çaya yönlenebilirsiniz.
Kandaki
demir düzeyinin sağlıklı seviyelerde olması için demir bakımından
zengin gıdaların tüketilmesi tek başına yeterli olmayabilir. Beslenirken
gıdalardan alınan demirin emilimini etkileyen diğer besin
kaynaklarından da mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Çay içinde bulunan
tanenler dışında soya proteini, kalsiyum, polifenoller ve baklagiller ve
tam tahıllar da demir emilimi sürecini engelleyebilir.
Yorum Gönder