Kkb ve findeks nelerdir?
Kredi kayıt bürosu ve findeks arasındaki ilişki ile alakalı bilgiler bu imlaızda yer alıyor.
Kkb’nin amacı nedir?
Kredi kayıt bürosu’nun kısaltılmış hali olan kkb, ülkemizdeki popüler dokuz ayrı bankanın iş donanması neticesinde 1995 senesinde kurmuş olduğu türkiye’nin ilk ve tek kredi kayıt bürosudur. Kkb’i kurmuş olan dokuz ayrı banka ve genel müdür destekları ile beraber yönetim kurulunda temsil edilmesi şeklinde kkb yönetilmektedir. Ortak bankaların yüksek bir statü ile kkb’yi yönetmesi ise ülkemizde bu kurumun bankalar tarafınca ne kadar önemli bulunduğunun bir ispatı niteliğindedir.
Kkb’nin en temel gayeları içinde yapılması planlanan finansal hizmetler için üye olan kurumlar arasındaki veri paylaşımının sağlanması ve finansal analizlerin doğru bir şekilde yapılması bulunmaktadır. Yeni sistemler geliştirmeye idame eden kkb hem de hatalı işlemlerin ve fenaye kullanım durumlarının da önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Findeks nedir?
Gerçek sektör ve bireysel olan müşterilere hizmet vermekte için kurulmuş olan kkb tarafınca kurulmuş olan findeks, web üzerinden müşterilerine hizmet vermekte olan finansal hizmet platformu olarak görülmektedir. Kredi notu paylaşımları haricinde kullanıcıların finansal ilerleyişlerindeki düzenlemeler, danışmanlık ve gerçek sektör içinde emin muamele yapılabilmesi findeksin temel amaçları arasında yer almıştır.
Findeks ve bireysel müşterilere sunmuş olduğu hizmetler nelerdir?
Findeks kredi notu adı altında bankalar kullanılan bireysel özellikli tüm kredi ve kredi kartlarına ilişik olan hesapları geçmiş dönemlerdeki verileri göz önünde bulundurarak düzenler ve oluştururlar. Günümüzde hala etken olarak kullanılan risk raporu da findeksin bireysel müşterilere sunduğu bir hizmettir. Son 5 yıl içerisinde kapanan krediler ile alakalı olan tüm ödeme geçmişleri risk tutanağı içinde yer alır.
Findeks ve ticari müşterilere sunduğu hizmetler nelerdir?
Findeks çek endeksi hizmeti, firmanızın ve farklı bir bireyin çek endeksi alabilmesini sağlar. Bu endeksler bütün bankalar tarafınca çeklerinizin ödenme performansları göz önünde bulundurularak hesaplanır. Risk raporu benzeri olan çek tutanağı ise kurumların finans sektörü dışında kalan piyasadaki borçlarını ödeme düzenlerini belirten rapordur.
Ayrıca findeksin ticari müşterilere sunmuş olduğu çek durumu sorgulama hizmetleri de bulunmaktadır. Bankalar tarafınca alınmış olan çeklerin geçerlilik hallerini belirten ve test edebileceğiniz bir sistem olan çek durumu sorgulama hizmeti online olarak da yapılabilen bir işlemdir.
Yorum Gönder