Yazılım Geliştirme Nedir? Nasıl Yazılım Geliştirme Uzmanı Olunur?

Yazılım Geliştirme Nedir? Nasıl Yazılım Geliştirme Uzmanı Olunur?



“yazılım geliştirme” neye denir?
Dilerseniz öncelikle ne olmadığından bahsedelim.Makalelım geliştirme, bilinenin aksine sadece kodlama değildir. Bir iki kullanıcı monitörı tasarlayıp, arkasına kod yazarak veritabanıyla konuşturmaktan ibaret değildir. Bu işler makalelım geliştirme periyodunun sadece bir kısmıdür. Ama toplamda “yazılım geliştirme süreci” kodlamaktan çok daha fazlasıdır.
“bakalım yazılım geliştirme periyodu” nelerdir?
Bilinenin ve sıklıkla uygulananın aksine yazılım geliştirme hadi “yeni bir proje açalım, bir form çekelim” şeklinde yapılmaz. öncelikle yazılımdan ne beklendiğinin belirlenmesi gerekir. Yani çözümün tanımlanmasıyla başlanır yazılım projelerine. Ardından çözümün geliştirilmesi ismimı gelir. En son da çözüm müşteriye kurulur ve bakım/yardımcı süreci adım atar.
Tek kişilik yazılım evi’nde her şey çok basittir. Yazılım geliştirme süreci de rahatçe tanımlanmıştır.
1.        Tanımla ve planla
2.        çözümü geliştir
3.        yazılımı kur ve destekle
Birinci hiyerarşi: tanımlama/planlama
Ortada bir satın alan var ise yazılım projesinden bahsedilir. Bir alan kişi varsa, mutlaka bir beklenti de vardır!
Müşterinin ne istediğini öğrenip, ayırdığı bütçeyle belirlediği zaman dâhilinde gerçekte nelere ulaşabileceğinin belirlendiği aşamadır bu aşama. Yazılımın “ne yapacağı”, bu aşamanın yazılım geliştirme sürecindeki hisseıdır. Bu aşamanın birde her bir makalelım geliştirme periyodunun bir proje oluşu nedeniyle planlama, bütçeleme, takım oluşturma vb. Doğrultuü de olacaktır.
Ikinci aşama: geliştirme
“ne istendiği” tam olarak anlaşıldıktan sonrasında, sıra bunu meydana getirmeye gelir. öncelikle istenenin hangi teknolojileri, programlama dillerini, veri tabanı altyapsıcaklıknı kullanarak, nasıl sağlanacağı belirlenir. çözümün tasarımı adımı olarak malum bu ismimdan sonra sadece kodlamaya başlanır. Kodlama sırasında ve oradan da yapılanın isteneni karşılayıp karşılamadığı devamlı test edilir.
üçüncü sıradüzen: bakım/yardımcı
Makalelımlar canlı varlıklardır. Yazılımların yaşam döngüsü iki temel süreçten kaynaklanır. Geliştirilme ve bakım. 
Müşterinin istekleri ve kaynaklar çerçevesinde geliştirilen yazılım, müşteri yerine yüklendikten ve kullanıcılara eğitimleri verildikten sonrasında reel anlamda yaşamaya adım atmıştır. Bu noktadan itibaren kullanıcı ihtiyaçlarının değişiklaşması, işin yapılış biçiminin değişmesi, donanım yükseltmesi, yeni teknolojilerin gelişmesi benzer biçimde birçok farklı nedenden dolayı makalelımlarda değişim yapılması gerekecektir. Işte bu zamanç bakım sürecidir.
Yazılım geliştirme sürecinde en önemli ismim nelerdir?
Ustalaşmış olarak bir makalelım evinde çalışıyor veya tek başınıza proje geliştiriyor olabilirsiniz. Belki de ikinci iş olarak birileri için makalelım geliştiriyorsunuzdur. Belki bir öğrencisiniz ve ödeviniz bir makalelım projesi. Belki de hobi olarak kendinize bir yazılım üretiyorsunuz. Sebep ya da şekil mutlaka, makalelım geliştirme döneminin en önemli adımı “ne yapılacağının” doğru belirlenmesi ve doğru planlanmasıdır. 
Ne yapılacağını doğru anlamadıysanız, ne kadar kaliteli bir tasarım çıkartıp, ne kadar doğru bir halde kodlarsanız kodlayın sonuç hatalı olacaktır. Tabii ki daha sonra yapacağınız şeyi iyi mi yapacağınızı (tasarım) doğru belirlemeniz ve bunu doğru kodlamanız (geliştirme) önem kazanacaktır.  Fakat neticede ne kadar iyi bir uygulama geliştirmiş olursanız olun, müşterinin beklentisini yerine getiremeyen bir uygulama, başarsıcaklıkz bir tatbik olacaktır.
Demek ki yazılım geliştirme kodlamaktan ibaret değilmiş!
Vakaya “tek kişilik makalelım evi” çerçevesinden bakarsak, makalelım geliştirme aslına bakarsak tüm süreçleriyle bir yazılım projesini gerçekleştirme demektir. Bu açıdan, yazılım geliştirme çözümleme, tasarım, kodlama, kontrol ve bakım aşamalarından kaynaklanır. “makalelım geliştirme süreç yönetimi” yahut ‘yazılım geliştirme ömür döngüsü’ adı da verilen bu vakitç, bu blogun temel mevzusudur.
Bundan sonraki yazılarda “yazılım geliştirme dönemini” bütün boyutları, aktörleri ve işleyişiyle ele alıp, tek kişilik makalelım evi çerçevesinden sunmuş olacağım.
Geliştirme sürecinde en çok uygulanan yazılım geliştirme modelleri 
Waterfall: kolay ve kolay yazılım programları için uygundur. Yazılım şirketleri bu modeli kullanarak uygulama geliştirdiklerinde, her bir bölüm ardfer olarak yapılır, her bölümden sonra gerçekleştirilen bölümün neticeları gösterilir. Fakat waterfall model uzun süreli projeler için müsait olmamakla birlikte,esneklik sağlamamaktadır. 
Spiral: bu modelin temelinde, makalelım geliştirme süreci süresince risk analizi önemlidir. Bu modelde,her bir klasik waterfall modeli, çok rakamda iterasyona bölünür ve her iterasyonda planlamayı ve risk analizini inceler. Bu modelde bir makalelım geliştirildiği zaman, her bir iterasyonda bir çıktı elde edilecektir ve bu çıktılar elde edilirken belirli riskler altında gerçekleştirilecektir. Bu modele uyum sağlamanın maliyeti çok fazladır. 
V-shape: waterfall modeline çok benzemektedir, temel ayrımı onay sahası ve kontrol işlemidir. Testlere dökümantasyon bölümünde başlanır, integrasyon boyunca, kodlamada ve makalelım ürünün testinin reel gerçekleştiriminde devam edilir. V kurmacamı, ileriye yönelik kontrol yapılmasını sağlar. 
Iterative: yazılım şirketine, yazılım geliştirme döngüsünün erken bölümlerinde yanlışların olmasına ve çözülmesine imkan sağlayan bir modeldir. Böylece geliştirme süreci daha etkin olacaktır. Bundan dolayı ömür döngüsü biroldukça bölüme bölünür ve zamançlerin testü küçük parçalar üzerinde yapılır. Bu model yardımıyla, ilk iterasyon tamamlandığında, makalelımın rahat bir ürünü elde edilir. 
Agile development: temel olarak iterative modele benzer, insan faktörünü kullanarak geliştirme sağlar. Geliştirme periyodu süresince, makalelım takımının geri dönüşlerinden yararlanılır. 
En son, ustalaşmış geliştiriciler, sıralı ve faal bir halde geliştirme yapabilmek için çeşitli yöntemlere sahiptir ve extra masraflarda kaçınır.
Makalelım geliştirme uzmanı ne iş yapar?
Her türlü yazılım geliştirme projelerinde, malumat ve tecrübesi düzeyinde, kurmacam, uygulama geliştirme ve kontrol aşamalarında çalışır. Itü it academy bünyesinde verilen eğitimleri alan kursiyerler ilk seviyede (mcts) programcı, analist programcı, makalelım geliştirme uzmanı ünvanları ile yazılım dünyasında çalışabilirler. Daha ileri seviye olan mcpd setifikalı olan makalelım geliştiriciler yazılım mühendisi, tatbik analisti, makalelım mimarı, danışman, makalelım proje yöneticisi ünvanlarıyla iş bulabilirler. Bununla birlikte ilk düzen ünvanlar için minimum 1-2 sene deneyim istenirken, ikinci düzen ünvanlar için minimum 3-5 sene makalelım geliştirme tecrübesi aranmaktadır.
Microsoft .Net teknolojisinde uzmanlaşmak için hangi dili öğrenmeliyim?
şu an microsoft .Net platformu tarafınca desteklenen dillerden ikisi vb.Net ve c#.Net’ tir. Ikisi de platformun ortak yapılarını kullandığı ve ortak ara dile çevrildiği için aralarında performans ayrımı olmamaktadır. Dil dizilimi de birbirine çok benzediğinden öğrenilecek dil tarzı makalelım geliştirme uzmanı olmak isteyen bireyin seçimine bağlıdır. Itü it academy olarak makalelım geliştirme eğitimlerini makalelım geliştirme şirketleri tarafından daha fazla tercih edilen c# dilini kullanarak vermekteyiz. C# tamamiyle yeni bir dil bulunmasına rağmen c ve c++ dillerine benzerliği, çok hızlı bir halde kod geliştirmeye olanak tanıması nedeniyle yazılım dünyasında derhal kabul görmüştür. C dilini bilenlerin çok kolay şekilde bu dile adapte olmaları dilin en efsunk avantajıdır. Microsoft .Net platformunu kullanması yardımıyla nesne tabanlı dil özellikleri de dahil bir çok uygar programlama teriminı rahatlıkla öğrenmenizi ve kullanmanızı elde edecektir. Microsoft .Net teknolojisi için itü microsoft it academy'nin tercihi ve tavsiyesi c# dilidir.
Nasıl makalelım geliştirme uzmanı olabilirim?
şayet yazılım hayatına yeni girmeyi planlayan bir şahıs iseniz sizin için özel hazırlamış olduğumuz "yazılım uzmanlığına giriş / c# başlangıç" eğitimimiz ile makalelım yaşamına ilk adımınızı atabilirsiniz. Bu öğrenim microsoft’un .Net ortamında c# ile program yazmaya başlamanız ihtiyaç duyulan tüm temel yapılar hakkındaki bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu eğitimde alacağınız bilgilerle diğer bütün nesne yönelimli dillerin temel yapılarına da aşina olmanızı sağlar. Bu eğitimin sonrasında bu temel işlemlerin ondan sonra microsoft ortamında windows ve mobil tatbik geliştirme ve farklı modellerle internet tabanlı uygulama geliştirme mevzularında başlangıç yapmış olursunuz.
Hem öğrenim malzemeleri, hem sınavlar, bununla beraber yazılım geliştirilen programlar ingilizce olduğundan eğitimlere katılmak isteyenlerin orta düzeyde ingilizce bilgisine sahip olmaları yeterlidir. Eğitimlerde kullanılan eğitim dili türkçe olacaktır. Ek olarak itü microsoft it academy bünyesinde verilen microsoft makalelım geliştirme uzmanlığı pakedi için katılımcıların en az bir programlama dilini daha önce kullanmış olması beklenmektedir. Eğer daha önce herhangi bir programlama dilinde makalelım geliştirmemiş iseniz microsoft eğitimlerinden önce sizin için hazırlamış olduğumuz "pyazılım uzmanlığına giriş / c# başlangıç" eğitimine katılmanızı tavsiye etmekteyiz. Microsoft eğitimlerine katılabilmenin ön koşulları nelerdir?
Hangi kursları, hangi sırası ile almalıyım?
Itü microsoft it academy bünyesinde makalelım geliştirme uzmanlığına ismim atmak isteyen katılımcıları .Net framework 3.5 için toplam 4 adet, .Net framework 4 için toplam 3 adet temel ve ileri seviye eğitim beklemektedir. Katılımcılar bu paketleri bitirdikten sonrasında microsoft .Net teknolojisine hakim, microsoft c#.Net dilini ve asp.Net teknolojisini kullanarak web tabanlı uygulama geliştirebilen uzman olacaklardır.

Kurs KoduKurs SüresiFramework Kurs Adı
212430 Saat .NET Framework 3.5Programming with C# (Microsoft Visual Studio 2008)
231030 Saat.NET Framework 3.5Developing Web Applications Using Microsoft Visual Studio 2008
6463 12 Saat.NET Framework 3.5Visual Studio 2008: ASP.NET 3.5
646412 Saat.NET Framework 3.5Visual Studio 2008: ADO.NET 3.5
1026530 Saat.NET Framework 4Developing Data Access Solutions with Microsoft Visual Studio 2010
1026630 Saat.NET Framework 4Programming in C# with Microsoft Visual Studio 2010
1026730 Saat.NET Framework 4Introduction to Web Development with Microsoft Visual Studio 2010
 20483b 32 Saat .NET Framework 4.5 Programming in C#

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes