Android Program Dili Nedir? En çok Tercih Edilen Programlar?

Android Program Dili Nedir? En çok Tercih Edilen Programlar?



Mobil tatbik geliştiricilerinin en çok tercih etmiş olduğu 5 programlama dili

Mobil programlamanın önemi, gün geçtikçe artan mobil kullanıcı saysıcaklıkyla beraber büyüyor.

Masaüstü uygulamalar halen dahi bir çok müessese, kuruluş ve birey tarafından kullanıyor olsa da trend yavaş yavaş internet ve mobil programcılığına dönmüş durumda. özellikle ios ve android uygulama pazarının büyümesi, son dönemde microsoft'u da tetikledi. Bunun neticesinde yazılım devi, tatbik geliştiricilerin windows phone 8 için tatbik geliştirmeleri halinde, çeşitli primler vereceğini de duyurmuştu. Bu anlamda mobil yazılım pazarında da büyük bir rekabetin yaşanmış olduğunı söylemek hiç de yanlış olmaz.

Mobil dünyada yaşanmış olan gelişmelere ayak uydurabilmek, iyi bir geliştirici olabilmek için mobil programlama dillerine de hakim olmak şart. Dışarıdan bakılmış olduğunda, mobil uygulama geliştirmek rahat şeklinde görünebilir. Ancak normal olarak ki her işte olduğu gibi, mobil programlama için de çeşitli ince noktalar bulunuyor. Peki ya mobil uygulama geliştirmek için hangi programlama dillerini bilmek gerek? Işte piyasada en fazla kullanılan mobil programlama dillerinden beşi...

C: dünyanın gelmiş geçmiş en fazlaca kullanılan programlama dillerinden olan c, 30 yıldan fazla bir geçmişe haiz. Bugüne dek geliştirilmiş biroldukca işletim sistemi ve definelü uygulamalar c dili ile geliştirilmiştir. C dilini öğrenmenin en büyük avantajlarından biri, c++ ve java şeklinde c benzeri dillere daha sonradan kolayca geçiş yapabilmektir. Ilk başta dilin sentaksı zor gibi gelse de zaman içinde kodlama yapılmış oldukça alışılmaktadır. C bilen birisi, nesne tabanlı programlama mantığını kavradıktan sonra öteki dillerde de programlama yapabilmektedir.

C++: low-levelling (düşük seviye) programlama dilleri arasında en popüler olanıdır. C'nin nesne tabanlı versiyonu olarak da adlandırabileceğimiz c++ da tekrar birçok işletim sistemi ve gömülü uygulamalarda kullanılmaktadır. Nesne tabanlı programlamanın verdiği birçok kolaylığı beraberinde getiren c++ ile geliştirilen uygulamalar, gerekli optimizasyonun yapılması ile beraber fazlaca hızlı bir şekilde çalışmaktadır.

Objective-c: iphone ve ipad cihazları için tatbik geliştirmek istiyorsanız objective-c sizin için en uygun çözüm olacaktır. C programlama diline benzer bir yapıda olan bu dil ile arzu ettiğiniz ios uygulamalarını geliştirebilirsiniz. öğrenmesi oldukca basit olan objective-c de tıpkı c++ ile nesne tabanlı bir programlama dilidir.

Java: bir defa yaz, her yerde çalıştır mantığına haiz olan java, kimi programcı tarafınca “taşınabilir programlama dili” olarak da adlandırılmaktadır. Bir başka deyişle, platform bağımsız olan java ile yazılan kodlar, gerekli ortamın sağlanması halinde linux, windows, mac os, ios, android vb. Işletim sistemlerinde fazla bir değişim meydana getirmeye gerek kalmaksızın çalışabilmektedir. Mobil dünyanın bugüne dek en fazlaca kullanılan programlama dili java idi. Ancak akıllı telefonların gelişmesi, android ve ios işletim sistemli cihazların pazardaki payının artmasıyla beraber java'nın gücü de bir nebze de olsa azaldı. Fakat tüm bu gelişmelere rağmen java hala en fazla kullanılan mobil programlama dilleri arasında yer almaktadır.

Html5: bir programlama dilinden ziyade bir işaretleme dili olarak tanımlanan html5 ile de web uygulamaları geliştirmek mümkündür. öteki dillere gore öğrenmesi nispeten daha rahat olan html5 ile geliştirilen internet uygulamaları, bugünkü mobil teknolojilerin gelişmesiyle beraber artık mobil cihazlarla da entegre bir şekilde çalışabilmektedir. Dolayısıyla html5 ile sadece internet uygulamaları değil, hem de mobil uygulamalar da geliştirmek mümkün kılınmaktadır. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en önemli husus, fazladan uygulamalar ile html5 ile yazılan uygulamaların, ios ve android mahalli uygulamaları haline getirilmediği sürece uygulama marketlerine yüklemenin olası olmadığıdır. Html5 için de “bir kez yaz her yerde çalıştır” mantığına sahiptir diyebiliriz.

Hangi programlama dilini kullanırsanız kullanın, en iyi uygulamanın geliştirilmesi için, en iyi fikirler ve en iyi kodlama becerilerine haiz olmak gerekmektedir. Internette, yazıda adı geçen programlama dilleriyle alakalı bir çok ücretsiz video ve yazılı öğretici kaynak bulmak mümkün. Bunun haricinde ülkemizde bu dilleri öğrenebileceğiniz oldukça başarılı kitaplar da bulunmaktadır. Hangi kaynağı tercih ederseniz edin, kendinizi bu dili vermeye adadığınız sürece, kısa bir müddette programlamayı ve dilin özelliklerini öğrenebilir, aklınızdaki tatbik projelerini hayata geçirebilirsiniz.


Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes