RAGBİ (RUGBY) EKİPMANLARI




Dişlik: En önemli ekipman dişliktir, ragbi sporunda sakatlıklar nadir olarak görülse de düşüp kalkarken yada birebir mücadelelerde ağız ve dişlere darbe gelebilmektedir. Dövüş sporlarında ve boks maçlarında kullanılan plastik dişlik kullanılmaktadır. Bu dişliklerin ısıtılarak ağız ve diş yapısına uygun hale gelmesi darbeleri absorbe etmesine yardımcı olacaktır.


Omuzluk (Shoulder Pad): Omuzluk kullanımı özellikle antreman harici önemli maçlarda ve uluslararası müsabakalarda rugby takımındaki tüm oyuncular tarafından kullanılmaktadır. Darbeleri yumuşatan hafif sünger ve yumuşak plastikten imal edilen bu malzeme psikolojik olarak da oyuncu üzerinde korunma duygusunu besler. Omuzluk kullanımının köprücük kemiği sakatlanmalarına karşı darbe önleyici özelliği bulunmaktadır.


Başlık (Head Guard): Ragbi’de başlık kullanımı çok önemli olmasa da forvet oyuncuları tarafından başlıca tercih edilen malzemedir. Mücadele esnasında kulaklara ve başa gelebilecek darbeleri azaltması için kullanılmaktadır. Başlık uzun saçlı oyuncular tarafından da saçlarının zarar görmemesi için tercih edilmektedir. Scrum, rock veya maul pozisyonunda kafa kafaya tokuşmalar meydana geldiğinden başlık kullanımı oyuncular tarafından tercih edilmekte, çok farklı renklerde ve desenlerde üretilmektedir.


Eldiven: Ragbi oyuncuları için topu daha iyi kavrayabilmek ve elden düşürmemek için özel eldivenler üretilmekte ve birçok oyuncu tarafından kullanılmaktadır. Eldiven kullanımının avantajları ve dez avantajları vardır. Eldiven topu kolay tutabilmenizi ve soğuk havalarda kısmi olarak korunma sağlamakla birlikte sürekli eldiven kullanmak bir süre sonra eldivensiz top tutmanın çok zor hale gelmes ile sonuçlanabilmektedir. Rugby antremanlarında antrenörler tarafından eldiven kullandırılmamaktadır; bunun nedeni oyuncunun eldiven ile top tutmaya ve eldiven ile oynamaya alışmamasıdır.

Krampon: Krampon diğer çim saha sporlarında olduğu gibi kullanılmakla birlikte rugby için özel kramponlar da üretilmektedir. Back olarak oynayan hızlı koşması gereken oyuncular daha kısa ve çok çivisi bulunan, koşmaya elverişli kramponlar tercih etmekle birlikte forvet oyuncuları oyun içinde karşılıklı güç uyguladıkları, çarpıştıklarından dolayı çim sahada kaymamak için uzun çivili kramponlar tercih etmektedir.


Kicking tee: Ragbi topu şekil itibari ile ayak ile her yönünden vurulmaya müsait olmadığından sayı (try) yapıldıktan sonra conversion adı verilen ve kale direkleri arasından topu geçirmeyi hedefleyen atış gerçekleştirilir. Conversion atışında topun yerde istenildiği gibi sabit durması için “kicking tee” kullanılır. Vuruşu yapacak oyuncunun özel tercihi olabilen bu araç müsabakalarda her takımın kendisine aittir.
Kaynak: www.rugbyturk.com

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes