Lazer Epilasyon Nedir? Kimlere Uygulanır? Çeşitleri Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Kimlere Uygulanır? Çeşitleri Nelerdir?



Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve tesiri, amerikan gıda ve ilaç dairesi fda (food and drug association) tarafınca 1997 senesinde onaylanmıştır.

Lazer, kabaca tek dalga uzunluğunda yoğunlaştırılmış ışık demektir. Muayyen dalga boylarındaki lazer ışınları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler.Bu özellikten yararlanarak lazer ışığı tıpta 40 yıldır çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Lazer epilasyonda prensip, kıl folikülünde yerleşmiş bulunan melanin isminde olan renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak sonrasında da ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülünü tahrip etmektir. (bu sırada ortaya çıkan ısı kıl kökü hücresini tahrip eder. Tüylerdeki melanin cilttekine bakılırsa daha konsantredir. Bu da cildin zarar görmesini önler. )

Lazer epilasyonun avantajları
- hastaların çoğunda kalıcı yada uzun dönemli epilasyon sağlar 
- tekniğine uygun yapılırsa güvenli bir yöntemdir 
- bacak, sırt benzer biçimde geniş alanlarda tatbik olanağı sağlar 
- göreceli olarak daha azca ağrılı bir yöntemdir,hastaların çoğu tedaviye rahatlıkla uyum sağlar 
- yeniden büyüme olsa bile oluşacak tüyler sıska aleni renkli kozmetik önemi cılız tüyler şeklindedir
- hızlı bir yöntemdir 4-5 saatte vucuttaki bütün tüyler temizlenebilir 
- cilt üzerine toksik yada allerjik bir yan tesiri yoktur,cildi tahriş etmez, kalıcı yara izi bırakmaz,kanserojen bulunduğunu yayınlayan herhangi bir delil yoktur . 
- batık kılların ve kıl dönmelerinin en öenemli tedavi yöntemidir. 
- cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı rahatsızlık riski yoktur. 

Lazer epilasyonun dezavantaj ve yan tesirleri
- klinik yanıt her hastada aynı şekilde olmadığından müzakere yapılarak kıl yapısı değerlendirilmeden kati bir başarı nispetı verilememektedir 
- nüks oranları tam olarak bilinmemektedir, her hastada farklı nüks nispetı laf mevzusudur.Tedaviye en iyi cevap acık renkli ten,koyu renkli kıl profiline sahip kişilerde gerçekleşmekle beraber nüks nispetı hakkındaki önceden tahmin yapmak imkansızdır. 
- beyaz-gri,kızıl ve sarı renk kıllara genellikle faaliyet göstermez 
- bronzlaşmıs ciltlere lazer epilasyon yapılamaz, rengin açılmasını beklemek gereklidir. 
- tekniğine müsait ve işin uzmanı olmayan kişilerce yapılan lazer epilasyon tedavileri sırasında yanık, yara, deride renk değişiklikleri görülebilir. Bunların çoğu geçici yan etkisinde bırakır olmakla birlikte kalıcı ve tıbbı tedavi gerektirecek kadar ciddi de olabilir.
- gözlere zararı dokunandır, özel koruyucu gözlük takılması zorunludur. 
- elde bilakis yeterli delil olmamasına rağmen gebelerde kullanılması önerilmez, 
- herpesli (uçuk hastalığı) bölgelerde, sedef hastalığı olanlarda, prekanseroz cilt lezyonu olanlarda, cilt enfeksiyonlarında lazer epilasyon yapılamaz. 
- lazer epilasyonun seans başına ünite maliyeti yüksektir, toplam tedavi maliyeti düşünüldüğünde ise elektroliz epilasyondan daha pahalı değildir.

Lazer epilasyon kaç seans uygulanmalidir ?

Lazer ışını anajen (etken) fazdaki kıl köklerini etkilemektedir. Tüm kıl kökleri aynı anda aktif olmazlar. Bu nedenle telojen (edilgen) kökler, aktif döneme geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir. Kalıcı bir sonuç sadece ortalama olarak seans daha sonra elde edilmektedir(bu açıklama uygulama öncesinde hekiminiz tarafındamn size tafsilatlı olarak anlatılacaktır) kılların kalınlığı ve sıklığı her kişide farklı olduğundan kati bir seans sayısı anlamak mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Ortalama olarak çoğu kimselerde 8 seans kalıcı netice sağlamak için yeterli olmaktadır. Seans araları yüz bölgesi için ve vücut yerleri için 40 gün belirlensede kişiden kişiye ufak değişiklikler gösterecektir. Bu değişim size doktor tarafınca ifade edilecektir.



Lazer epilasyon uygulanirken bir seans ne kadar sürmektedir ?

Tatbik yapılan bölgenin genişliğine nazaran süreler değişmektedir. Yaklaşık olarak bıyık ve çene bölgesi 4-5 dakikada tamamlanırken, tüm bacaklar 45 dakika ile 1 saat kadar sürmektedir.

Tüm vücuda tek seansta lazer epilasyon uygulanabilir mi ?

Evet. Kıl diplerine bir bir tatbik meydana getirilen elektrolizden farklı olarak her atışta birfazlaca kıl kökü tahrip edilmektedir ve bundan dolayı de uygulama süresi çok daha kısa sürmektedir. Bu süre kullanılan cihazın teknik özelliklerine görede değişebilmektedir.

Vücudun hangi bölgelerine lazer epilasyon uygulamasi yapilabilir ?

Hemen derhal vücudun bütün bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılabilmektedir. Yalnızca göz kapaklarına tatbik yapılmaz çünkü cilt burada çok incedir ve göz lazerden etkilenebilir.

Her tondaki cilde lazer epilasyon uygulanabilir mi ?

Lazer epilasyon uygulamalarında en müsait aday aleni cilt rengine ve koyu kıl rengine sahip olanlardır. Bu tip ciltlerde lazer enerjisi yoğun olarak kıl köküne hedeflenecek ve cilde zarar vermeyecektir. Tatbik yapılacak lazer epilasyon cihaz ve metodları cilt tipiniz baz alınarak hekiminiz tarafından kararlaştırılır.

Lazer epilasyon mutlaka güvenlimidir ?

Evet, lazer epilasyon lazeri enerjisi belirli bir dalga boyundaki ışındır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl kökünü etkileyen bu ışın demeti vücutta herhangi bir artık madde bırakmaz. örneğin röntgen ışınları vücutta artık olarak ışınım bırakmaktadır ve belirli bir zaman içinde çok doz alınırsa oluşan birikim neticesi risk doğurabilmektedir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık bulunmaz ve dolayısıyla güvenlidir, ek olarak herhangi bir kanserojen etkisi de bulunmamaktadır. Bu niçin ile amerikan fda tarafından senelerce yapılan incelemeler kararı zararsız ve epilasyon gayelı kullanım için epilasyon lazerleri onay almıştır.

Lazer epilasyonun yan etkileri var midir ? Tatbik ağrilimidir ?

Lazer epilasyon uygulamasının malum kalıcı bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tatbik sonrasında kıl köklerinin enerjiden etkilendiğinin belirtisi olan hafif kabartılar ve kızarıklıklar oluşabilir. Fakat uygulama bölgesinde görülebilecek bu vaziyet çok kısa bir zaman içerisinde kaybolacaktır. Tatbik yapılırken hafif bir yanma hissedilebilir. Cildinizle ilgili bir hassasiyet görüşme sırasında doktor tarafınca belirlenirse, tatbik öncesi ve sonrası tabip tarafından önerilecek olan nemlendirici krem ile tatbik sizin için sorunsuz bir şekle getirilecektir.

Lazer epilasyon uygulamasina gelirken nelere dikkat edilmelidir ?

Teknisyenın yapılacağı bölgelerde lazer uygulaması öncesinde cımbız, ağda gibi kökten alma şekilleri kullanılmamalıdır. Ayrıca cilt tonunu bariz koyulaştıracak şekilde güneş ışığından ve bronzlaşmadan da kaçınılmalıdır. Uygulamaya geleceğiniz günden 2- 3 gün öncesine dek tüylerinizi vücut bölgelerinde jilet, yüz bölgenizde makas ile kısaltabilirsiniz. Bunların detayları görüşmeniz sonrasında buluşma talep ettiğinizde anlatılacaktır.

Lazer epilasyon hormon sorunu yaşayanlarda da etkilimidir ?

Hormon bozukluklarında lazer epilasyon gayet etkilidir fakat daha fazla sayıda seans uygulanması gereksinimi bulunmaktadır. önce hormon testleri ile sorun tanımlanır, gerekiyor ise ilaç tedavisine başlanır ve ilaç tedavisine başlanması ile birlikte lazer seanslarına da başlanabilir.Bu detaylar tabip ile görüşme esnasında belirlenmektedir.

Vücuttaki kil artişinin genetik bulunduğunu düşünebilir miyiz ? Bu durumda kil köklerinin lazer epilasyon uygulamasiyla yok edilmesinin herhangi bir sakincasi olabilir mi ?

Vücuttaki kıllanmanın genetik olduğu malum tıbbi bir gerçektir. Vücudun hangi bölgelerinde ve ne yoğunlukta kıllanma olacağı ve kılların rengi bu genetik özellikler kararı belirlenir. Bu özellikler ırk, cinsiyet, yaş gibi temel özelliklere bağlı olmanın yanı sıra aileden gelen genlerin özelliklerine bakılırsa de belirlenir. Bu konum aynı zamanda vücudun hangi bölgelerinde ve ne yoğunlukta kıl follikülü olacağını da belirler. Epilasyon uygulamasında follikülün altında bulunan kıl köküne direk olaraklazer ışını gönderilerek, kıl köklerine termal zarar verilir. özellikle lazerli epilasyon, kıl efsunmesinin etken uzama evresi olan “anajen faz” adında olan evrede etkilidir. Herhangi bir anda vücudumuzdaki tüm kılların anajen fazda olanları kolaylıkla yakalanır. Epilasyonun birden fazla seans halinde tekrarlanmasının nedeni ise farklı evrelerde buluna kılların da sonunda anajen fazlarında yakalanarak imha edilmesi gereğidir. Epilasyon şekillerinde hedef alınan bölge kıl kökünün hemen altında bulunan ve follikülün canlılığını sürdürmesinden sorumlu olan kök hücrelerinin bulunmuş olduğu bölge ile kıl kökünü besleyen kılcalların birleşkesidir. Buradaki kök hücreler ortadan kaldırılacağından her ne kadar genetik olarak o bölgede kıllanma şifresi olsa da bunu sağlayacak kök hücrelerin beslenmesi termal tesir ile kalıcı olarak yok edilmektedir.

Lazer epilasyon için hangi lazer tipleri tercih edilmelidir ?

Epilasyon amacı ile denenmiş olan lazerler alexandrite, diod, nd:yag olarak rakamlabilir. Bu lazerlerin tip değişiklıkları kullandıkları ışının dalga boylarından ileri gelir. Epilasyon esnasında lazer ışığı kıl köküne ulaşmak için cildi geçer ve kıl kökünde yüksek ısı etkisi yaparak kök hücresinin yok olmasını sağlar. Rengi koyu ve kalın tüyler ısıyı daha iyi tuttukları için lazer ile daha başarılı olarak tedavi edebilirler. Tüy rengi cilt tonundan belirgin olarak koyu olanlar en kısa sürede ve minimum yan tesir ile kalıcı neticeye kavuşabilirler.

Lazer epilasyon çeşitleri

Lazer epilasyonun pratikte uygulanan 3 farklı türü vardır. Bunlar, alexandrite lazer, nd:yag lazer , diod lazer ile yapılmaktadır.

Alexandrite lazer epilasyon yöntemi

Alexandrite lazer epilasyon tekniği, devamlı olarak salınan düşük dalga boylu lazer dalgaları ile cilt içerisine 755 nanometre (nm) kadar nüfuz edebilen lazer ışınları ile uygulanmaktadır. Alexandrite lazer epilasyon yöntemi daha çok koyu renkli tüylere haiz ve açık tenli kişilerde etkili olmaktadır. çok fazla aleni tene sahip olmayan esmer ve bronz tenli kişiler için bu lazer epilasyonla tüy dökme tekniği pek önerilmemektedir.

Diod lazer epilasyon yöntemi

Diod lazer epilasyon tekniğinde kullanılan lazer ışınları, alexandrite lazere göre daha uzun dalga boyuna sahiptir ve alexandrite lazere göre daha derine nüfuz etmektedir. Güneşte bronzlaşmış ciltler için de uygulanabilen diod lazer tekniği, 810 nm derinliğe inebilmektedir.

Nd:yag lazer epilasyon yöntemi

Nd:yag lazer tekniği, ilk iki yönteme gore daha derine nüfuz edebilen dalga boyundaki lazer ışını saçmaktadır. Ortalama olarak 1064 nm derinliğe inebilen yag lazer ışın demetleri, oldukça esmer tendeki kişiler için bile güvenli bir şekilde uygulanabilen bir lazer epilasyon yöntemi olarak bilinir.

Hangi lazer tipinin seçileceğine dair spekülasyonlar / yorumlar

Internette bir çok konuda olduğu benzer biçimde bu mevzuda da çoğu spekulasyon ve yorum bulunmaktadır. Lazer epilasyon yapmış olduranlar yorumlarını, kendi deneyimlerini hanımefendiler kulübü ve benzeri bir çok sayfada paylaşmakta ve lazer epilasyon merkezleri arayan kişilere doğru ya da yanlış çeşitli bilgiler vermektedir. Arama motorlarında "diyot lazer yaptıranlar", "alex lazer epilasyon yaptıranlar" gibi çoğu arama yapılmaktadır. Bu kişiler doğru lazer sistemini seçmek istiyor ama bu noktada unutulmaması gereken; epilasyon için doğru lazer tipinin ancak bireyin cilt ve kıl tipinin analiz edilmesi sonucu belirlenmesi gerekliliğidir. şundan dolayı, lazer epilasyon yaptırmak isteyen kişiler, lisanslı ve doktor testünde muamele icra eden polikliniklere başvurmalıdırlar.

Lazer epilasyon kıllara nasıl etki eder?
Lazer epilasyon ile kıl kökü imha edilirken hedef seçici olarak ısıtma yaparak kıl köklerindeki hücrelerin yakılarak hasara uğratılmasıdır. Kıl kökü tarafınca emilen enerji ısıya dönüşerek kılın kök hücresini yeniden efsunyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler arasında cilde uygulanan lazer ışını, cilt hücrelerine zarar vermeden geçerek kıl kökündeki renk pigmentleri tarafından emilir. Tüm epilasyon lazerleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı epilasyon için ise kıl kökünün papilla denilen kıl üretici bölümünın yok edilmesi gereklidir bunu ancak bu derinliğe ulaşan faal bir lazer epilasyon cihazı sağlayabilir. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen, katojen yada telojen fazları tedavi açısından önemlidir. Lazer epilasyon uygulaması sırasında kılların farklı evrelerde olması, kalıcı ve kati neticenin ortalama 4-6 seans sonrası katılımının gerekçesidir. Lazer ışının tatbik süreleri ve dozları kişinin cilt tonu ve yapısal özelliklerine nazaran değişim gösterir.
Erkeklere lazer epilasyon uygulanabilir mi?
Erkeklere lazer epilasyon yaygın olarak ve başarıyla uygulanmaktadır. Uygulama yaptıranların ortalama %35-40 kadarı adamdır.
Lazer epilasyonun kalıcı sonuçlar vermekte midir?
Evet. Lazer epilasyon ile kökleri tahrip olan kıllar yeniden çıkmamaktadır. Amerikan fda nın da onayladığı bu konum uzun soluklu klinik lazer epilasyon çalışmaları sonucunda ilmi olarak kanıtlanmıştır. Hormonal bozukluğu olan kadınlarda yeni kıllanma oluşabilmektedir. Yeni kıl oluşumu gözlenen kişlerde ne olursa olsun hormon incelem ve tedavisi gerekebilir.
Lazer epilasyon uygulaması sonrası cilt iyi mi olmaktadır ?
Lazer epilasyondan derhal sonrasında cilt üzerinde,en fazla birkaç saat içerisinde geçecek şekilde hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir.
Lazer epilasyon maliyeti nelerdir?
Laser epilasyonda maliyet kullanılan cihazın özelliklerine etkinliğine gore değişmektedir. Piyasada ipl adı verilen cihazlar kıl köküne tesir etmeden yüzeyel olarak kılı yakmakta sadece 1 sene sonra tekrar aynı bölgelerde kıllanma olmaktadır. Bu tür cihazlarla meydana getirilen epilasyon cihazların ucuz olması nedeniyle maliyeti düşürmektedir. Ancak laser epilasyon cihazları ile meydana getirilen uygulamalar daha maliyetli ve kalıcı olmaktadır.

Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes