Jimmy Jib Neye Denir? Nasıl Kullanılır?

Jimmy jib neye denir?




Jimmy jib çeşitli ölçülerde fakat profesyonel sektörde kullanılan genellikle 4 ila 12 hatta 30 mt. Boylarına ulaşan operatör yardımıyla 2 veya 3 eksen çeşitleri olup joystik, veya elektirik kumandası ile kumanda edilebilen, sağa, sola, aşağı, yukarı (pan-tılt) hareketleri yapabilen vincin ucuna bağlanmış kameralı alettir. Kamerayı uzun bir çubuğun ucuna yerleştirilmiş gibi düşünürsek operatörün joystick gibi bir alet yardımıyla kamerayı hareket ettirdiğini söyleyebiliriz.

Düzenek bir yanda ağırlıklar ve diğer yanda sabitlenmiş bir kameradan oluşuyor. Ek olarak yere sabitlenen bir mekanizma sayesinde düzenek hareketli hale getirilebiliyor. Artık nerede ise her televizyon stüdyosunda, konser alanında, mitinglerde ya da futbol maçında görebildiğimiz, çok çeşidi ve markası olan bu özel kamera türünü kullanmak ise oldukça zor ve piyasada iyi bir jimmy jib operatörü bulmak da sıkıntılı olabiliyor.

Neticede jimmy jib her kameramanın kullanmak istediği bir alet olarak gösteriliyor. Kullanımının zor olması hem aletin ağırlığından hem de kullanım tekniklerinin detaylı olmasından kaynaklanıyor. Ama öğrendikten ve kullanmaya başladıktan bir süre sonra kameramanın hareketleri her işte olduğu benzer biçimde refleks haline dönüşebiliyor

Jimmy jib operatörü nasıl olunur?

Jimmy jib (cimi cib olarak okuyabilirsiniz) bir tür kameraya verilen bir isim. Hani şu seyircili televizyon programlarında birden seyircinin simaına zoom meydana getiren veya ekrandaki görüntüyü tepeden tırnağa aniden hareketlendirerek gösterebilen alet. Daha rahat idraklayabilmeniz için eurovision şarkı uçurumışmalarını düşünün, şovların iyi mi ekrana geldiğini. Ya da kale gerisinde devamlı topun kameraya (aslında jimmy jibe) çarptığı futbol maçlarını.

Jimmy jib bir kameraya monte şekilde, vince benzeyen ve jimmy jib operatörü isminde olan bir operatör tarafınca kullanılan bir alet. Kamerayı uzun bir çubuğun ucuna yerleştirilmiş benzer biçimde düşünürsek operatörün joystick şeklinde bir alet yardımıyla kamerayı hareket ettirdiğini söyleyebiliriz. Düzenek bir yanda ağırlıklar ve diğer tarafta sabitlenmiş bir kameradan oluşuyor. Ek olarak yere sabitlenen bir mekanizma yardımıyla düzenek hareketli hale getirilebiliyor.

Bu düzenek sayesinde jimmy jib yukarı-aşağı, sağa-sola, ileri-geri şeklinde seri şekilde hareket yeteneğine kavuşuyor ve imajnün her açıdan izlenebilmesini sağlıyor.  Artık hemen hemen her televizyon stüdyosunda, konser alanında, mitinglerde yahut futbol maçında görebildiğimiz, çok çeşidi ve markası olan bu özel kamera türünü kullanmak ise oldukça zor ve piyasada iyi bir jimmy-jib operatörü bulmak da sorunlı olabiliyor. Neticede jimmy jib her kameramanın kullanmak istediği bir alet olarak gösteriliyor. Kullanmasının zor olması hem aletin ağırlığından aynı zamanda kullanım tekniklerinin detaylı olmasından kaynaklanıyor. Fakat öğrendikten ve kullanmaya başladıktan bir müddet sonra kameramanın hareketleri her işte olduğu şeklinde refleks haline dönüşebiliyor.

Jimmy jib operatörü olabilmek için kameraman olmak gerekiyor. Kameramanlık eğitimini ise meslek liselerinde, resimçılık ve kameramanlık ön lisans programlarında ve üniversitelerin 4 yıllık tahsil veren basın yayın bölümlerinde almak mümkün. Ek olarak bazı tv kurumlarının hizmet içi eğitimlerle kameraman yetiştirmesi de laf mevzusu. Bütün bu tarz şeylerin haricinde piyasada kameramanlık eğitimi veren biroldukça özel kurs da bulunmakta. Tercih size kalmış.

Libec pro jib modelleri

Swift jib50: çabuk, kompakt ve dinamik

Pro jib kategorisinin önemli bir modeli olan swift jib50, ayrıntılı – geniş açı çekimlerde ve açık – kapalı alanlarda kullanılmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu modelle detay çekimler kolaylıkla yapılabilirken ayrınca dış mekan kareleri sorun olmaktan çıkmıştır.

Modelin 2 önemli özelliği dikkat çekiyor. Biri çabuk, kompakt ve dinamik olması, diğeri de hafifliği… modelde yer edinen teleskopik kol sayesinde diğer uzatma ünitelerinin zaman alıcı ve gereksiz sabitleme mekanizmaları yerine sadece kilit kollarını çevirmek yeterlidir. Swift jib50 çok yönlü bir mekanizmaya sahiptir zira tüm parçalar çok az bir çabayla kısa vakit içerisinde kurulabilir. Libec swift jib50’nin satış fiyatı ise 5.000 ila 10.000 tl içinde değişiyor.

Triangle jimmy jib lite 

Bu model daha çok hafifçe kameralar için idealdir. Ağırlığı da sadece 24 kilogramdır. Bu sayede kolaylıkla kurulabiliyor ve taşınabiliyor. Paket içinde jib kolu, kamera taşıma kafası, pan, tilt, zoom, focus gibi ekipmanlar yer verilmiştir.

Cvs-4dv&eng

Ustalaşmış kameralarla uyum elde eden cvs – 4dv&eng model, sektörün en iddialı çözümlerinden biri olarak gösteriliyor. Kolay kurulum, pratik kontrol sistemi, yüksek mukavemetli alüminyum alaşım malzeme modelin öne çıkan özellikleri arasındadır. Operatör teknik detaylar yardımıyla herhangi bir yardımcı almadan cihazı rahatlıkla kullanabiliyor.

Modelde mevcut olan bir öteki fonksiyonda şudur… her bir hareket çeşidi için ayrı ayrı açma ve kapama düğmesi vardır. Test sisteminin güvenilirğini sağlamak için yüksek kalitede konnektörler kullanılmaktadır. Roamer jib, istenirse dolly üzerine istenirse de tripodun özel ayakları sayesinde zemine yerleştirilebiliyor.

Triangle super

Triangle, jimmy jib ekipmanları konusunda ustalaşmış çözüm üreten markalardan biridir. Uzun soluklu televizyon stüdyolarında, film üretimlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. 12 metreye kadar uzanan modeller arasında farklı kullanım seçenekleri ön plana çıkmaktadır. 7 metrelik modelleri televizyon ve film stüdyolarında rahatça tercih edilebilirken, belgesel, konser, klip ve reklam çekimleri arasında idealdir.


Yorum Gönder

Copyright © Airdrop Takip - Free Airdrop. Designed by OddThemes